Dalmatinski pas: Hrvatska pasmina popularnija u Americi nego u domovini

 Foto: 123rf.com,hks.hr, google screenshot

DALMATINSKI pas prepoznatljiv po bijelom tijelu prekrivenim crnim ili smeđim pjegama najpopularnija je hrvatska pasmina pasa.

Dalmatinski pas kao kućni ljubimac

Dalmatinski psi su vrlo živahni, samostalni i lako ih je odgojiti. Veliki su prijatelji djece, vole društvo obitelji i uvijek su spremni za igru. Obožavaju vodu i kupanje, a razmišljate li o dalmatinskom psu kao ljubimcu u obzir uzmite da im je potrebno puno kretanja. Održavanje dlake je jednostavno.

Povijest pasmine

Osim što je najpopularnija, vjerojatno je i najstarija hrvatska pasmina pasa koja na području "lijepe nam naše" živi stoljećima.

Dokaz tome su brojni zapisi i umjetnička djela na kojima se dalmatinski psi nalaze, poput oltarne slike "Majke Božje s Isusom i anđelima" za koju se pretpostavlja da je nastala u 16 .stoljeću. Pronađena je u Velom Lošinju.

Prvi opis pasmine potječe iz 1719., a napisao ga je đakovački biskup Petar Bakić koji se bavio uzgojem dalmatinskih pasa. Iz njegovog opisa doznaje se kako su ga dalmatinski plemići koristili za lov i obranu, ali i da su ga uzgajali i obični ljudi.

 Također, spisi Đakovačke biskupije navode kako su dalmatinski psi korišteni kao vojni psi koji su sudjelovali u bitci na Mohačkom polju (1526.), a prema kasnijim zapisima otkriva su dalmatinski psi čuvali granice Dalmacije koja je bila pod mletačkom vlašću.

Standard hrvatskog psa napisao Englez

Iako je neosporno kako je riječ o jednoj od najstarijih hrvatskih (ali i europskih) pasmina bogate povijesti ista je u Hrvatskoj gotovo marginalizirana. Govori o tome činjenica kako je prvi standard pasmine napisao Englez Vero Shaw (1890.), dok je Međunarodna kinološka organizacija (FCI) dalmatinskog psa priznala 1955. i to pod nazivom dalmatinski gonič. Kao hrvatska autohtona pasmina dalmatinski pas priznat je tek 1994. 

Zaštitno lice američkih vatrogasaca, Googlea i  Budweisera

Dalmatinski psi i danas su popularniji izvan Hrvatske, pogotovo u Americi. Osim u animiranom i igranom filmu o 101 Dalmatineru, dalmatinski pas glumio je u mnogim reklamama promovirajući američke kompanije poput Budweisera.


Također, kao ilustraciju koristio ih je Google.

 

O popularnosti pasmine u SAD-u govori i činjenica da je dalmatinski pas Sparky koji putem promotivnih materijala djecu educira o opasnostima od požara postao zaštitno lice američkog udruženja vatrogasaca.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Cane corso

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Bigl

Škotski ovčar

Francuski buldog

Njemački patuljasti špica

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.