Bojite se zmija? Onda izbjegavajte ovo mjesto

 Foto: Facebook/MyFWC

TIJEKOM prvog tjedna Python Challengea ulovljeno je 39 burmanskih pitona, objavili su organizatori natjecanja u kojem se natjecatelji, njih više od 600 natječu tko će na području nacionalnog parka Everglades na Floridi uloviti najviše odnosno najdužeg pitona.

Kao što smo već pisali natjecanje koje između ostalog za cilj ima ubijanje životinja organiziraju ljudi koji su zaduženi za njihovu zaštitu.

Zašto im pitoni toliko smetaju?

Godine 1992. to područje pogodio je uragan Andrew koji je između ostalog uništio nekoliko farmi pitona na kojima su se uzgajale zmije koje su se trebale držati kao kućni ljubimci. Umjesto kao ljubimci u nečijim domovima završile su u močvarama na području parka.

Budući da je riječ o invazivnoj vrsti koja na tom području ima samo dva prirodna neprijatelja - američkog aligatora i čovjeka pitoni su se toliko nakotili da se procjenjuje da ih danas na području parka živi između 100 i 300 tisuća.

Postali su ozbiljna prijetnja za autohtone vrste od kojih su mnoge ugrožene upravo zbog pitona, ali i kućnim ljubimcima u naseljenim mjestima na Floridi.

Primjerice, zmija koju možete vidjeti na fotografiji burmanski je piton duži od pet metara. Ulovljen je prošlog tjedna u predgrađu Miamija.

Sličnih problema s invazivnim vrstama imamo i mi u Hrvatskoj, samo što autohtone vrste ubijaju kornjače (koje su neodgovorni vlasnici pustili u prirodu), a ne zmije. Pročitajte što se dogodilo u Maksimiru
.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.