Životinje koje više vrijede žive nego mrtve, drugi dio

Foto: 123 rf, Youtube (APF)

DANAS vam donosimo ostatak popisa životinja, koje više vrijede žive nego mrtve.

Jučer smo započeli priču o eko-turizmu, koji u posljednje vrijeme spašava sve više životinja od smrti, tako što one u svojim prirodnim staništima postaju prava turistička atrakcija, koja se znatiželjnim tutistima i dobro naplaćuje.
 
Jučer smo vam otkrili priču o slonovima, morskim psima i gorilama, a danas je vrijeme da vam otkrijemo još nekoliko takvih životinja.
 
1. Manta raže
 
Iako ljudi nisu previše zainteresirani za meso ovih velikih riba, one se i dalje stalno love u posljednjih nekoliko desetljeća. One su uglavnom nova meta kineske medicine, koja tvrdi kako njihove škrge poboljšvaju imunološki sustav, detoksikaciju krvi te liječe zdravstvene probleme, poput astme i raka. Najviše ih se lovi u Indiji, Indoneziji i na Šri Lanki, a one se zatim isporučuju u južnu kinesku regiju Guangzhou. Ribari po jednoj mogu zaraditi i do 500 dolara. No, tu u pomoć priskaču ronioci i njihov prijateljski odnos s ovim divovima. Jedno istraživanje iz 2013. godine, pokazalo je kako na svijetu postoje 23 zemlje s turizmom vezanim uz ove životinje, a on uključuje ronjenje s njima te 73 milijuna dolara godišnje, a u kombinaciji s ostalim turističkim atrakcijama vezanim uz njih, čak 140 milijuna dolara na godinu. Drugim riječima, jedna manta raža vrijedna je više od milijun dolara, odnosno 2000 puta više živa nego mrtva. Indonezija je shvatila poruku pa je od najvećeg lovišta, postala najveće utočište za ove raže, štiteći ih svim raspoloživim sredstvima.
 
 
2. Kitovi
 
Velika većina velikih vrsta kitova, još uvijek se oporavlja od kitolova, koji je masovno poubijao ove sisavce, uglavnom zbog ulja. Međunarodna zajednica 1986. godine je zabranila komercijalni kitolov, no nekoliko zemalja tome i dalje prkose, prije svega Japan, Norveška i Island. Japan je nastavio s kitolovom, pod krinkom raznih istraživanja, iako je on proglašen ilegalnim, putem Međunarodnog suda pravde Ujedinjenih Naroda. Prije 50 godina, meso kita bio je glavni izvor proteina, ali danas je ono uglavnom ograničeno na ručkove u školi i specijalitete u restoranima. Prodaja mesa u toj zemlji, 2014. godine donosila je profit od 20 milijuna dolara, u usporedbi sa 70 milijuna u 2004. Kitolov još uvijek ima podršku javnosti u Japanu, no brojna istraživanja pokazuju kako Japanci sve manje jedu to meso. Međutim, srećom, ove prekrasne životinje fasciniraju ljude diljem svijeta, a njihovo promatranje postaje sve traženija turistička atrakcija u svijetu. Godišnja zarada od takvog turizma procjenjuje se na 2,1 milijardu dolara, u preko 120 zemalja, uključujući i Japan, koji ima godišnju stopu porasta za 6 posto. Čini se kako su Japanci shvatili kako je kitove ljepše i unosnije snimati, a ne ubijati.
 
3. Ostale životinje
 
Morske kornjače vrijede tri puta više novaca kao turistička atrakcija, a ne kao izvor mesa i jaja, no općenito, gotovo svaka životinja na zemlji vrijedi više živa, nego na tanjuru ili kao ukras za dnevni boravak. A čini se kako to postaje sve uobičajenije mišljenje. Sporo, ali bolje i tako, nego da se uopće ne mičemo s mjesta.
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.