Zašto se psi vrte u krug prije nego legnu?

Foto: Shutterstock

MNOGI psi će se vrtjeti u krug prije nego legnu. Nitko ne može biti potpuno siguran koji je razlog zbog kojeg psi to rade, ritual je ostatak navike kada su psi živjeli u divljini.

Preci vašeg pa morali su spavati vani, u uvjetima koji nisu pružali mnogo topline ni sigurnosti. Hodanje oko određenog mjesta bio je način na koji su utabali travu, lišće ili snijeg i napravili mekanu, ravnu površinu. Ovaj "ritual" srodan je pravljenju gnijezda.
 
Nakon kruženja, grebe li vaš pas po krevetu ili tepihu? Baš kao kruženje i kopanje je ponašanje naslijeđeno iz prošlosti, koje je omogućavalo psu dasi stvori udoban i siguran ležaj.
 
U ekstremnim vrućinama, kopanje rupe način je na koji pas smanjuje tjelesnu temperaturu tako što će se okružiti hladnom zemljom. Kada su temperature vani jako niske, spavanje u udubljenju koje su iskopali omogućavalo je psu da zadrži toplinu i udobnost. 
 
Zbog čega vaši tetošeni ljubimci nisu evoluirali od ovog ponašanja? Ne brinite. To što se vaš pas vrti u krug prije nego legne ne znači da i dalje pripada divljini. Neka ponašanja se zadrže dugo nakon što su izgubila svoju svrhu, ako ne postoji ništa što bi ih zaustavilo i promijenilo određenu naviku.
 
Nemir može biti znak neugode i boli. Ako vaš pas uporno kruži ili kopa, ali ne može se udobno smjestiti, moguće je da ima zdravstvenih problema kao što je artritis ili neurološki problemi. 
 
Promatrajte svog ljubimca kako bi vidjeli ima li problema s lijeganjem i ustajanjem. Ako je nemiran, odvedite ga veterinaru kako bi postavio dijagnozu i isključio bol kao mogući uzrok. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.