Sad se želim igrati: Naučite sve tajne glasanja i kretanja svoje mačke

Foto: Shutterstock

JUČER smo vam otkrili sve tajne glasanja i pokreta vašeg psa, a sad je vrijeme došlo da to isto otkrijemo i za vašu mačku.

1. Mijaukanje
 
Odrasle mačke mijaukanjem žele privući pažnju ili uputiti pozdrave čovjeku. Znate li da mačke mogu proizvesti 100 različitih zvukova, za razliku od pasa koji mogu samo 10? Također, što više razgovarate sa svojom mačkom, ona će više mijaukati.
 
2. Siktanje
 
Znak je to da je vrijeme da se povučete, jer bi vas mačka mogla napasti. One to rade samo ako osjete da postoji neki problem i opasnost. Drugim riječima, tako reagiraju u slučajevima kada su u strahu ili boli, kada su uzrujane i slično. To ne mora nužno biti upućeno vama.
 
3. Predenje
 
Mačke na taj način uglavnom iskazuju sreću i zadovoljstvo. No, neke se predenjem koriste kad su bolesne i u boli, kao sredstvo utjehe. Također, mame mačke time se koriste i za utjehu svojih mališana.
 
4. Nakostriješenost
 
Kad njezina leđa poprime oblik luka, to je znak da se mačka boji ili se priprema na obranu. Tako ona želi protivniku stvoriti dojam da je veća.
 
5. Uši
 
Uši u prirodnom položaju ili  lagano prema naprijed znače da je vaša mačka sretna i opuštena. Uši uspravno prema gore znači da vas pozorno sluša. Trzanje ušiju označava nervozu.
 
6. Rep
 
Zaobljen i nakostriješen rep kod mačke znak je preplašenosti. Svoju ljutnju mačka će vam iskazati nakostriješenim repom podignutim visoko prema gore. Sreću i prijateljsku raspoloženost iskazat će repom prema gore, koji se naginje u bilo koju stranu.
 
7. Kandže
 
Dok predu, mace često znaju izbaciti svoje kandžice van, ali ne kako bi vas ogrebale i povrijedile, već kako bi pokazale privrženost. Također, tako obilježavaju svoj teritorij.
 
8. Valjanje
 
Kad se bace na leđa, mačke izlažu svoj najosjetljiviji dio tijela - trbuščić, a to je ujedno i znak da vam vjeruju. Također, to je znak da je raspoložena za igru.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.