Ruska plava mačka: Ljepotica svilenkastog krzna, odana poput psa!

Foto: Shutterstock

OVA ruska ljepotica osvojila nas je na prvi pogled.

A na isti taj prvi pogled, bit će vam potpuno jasno zašto. Njezino tijelo je čvrsto i graciozno, a njezino svilenkasto krzno prekrasne plavo-sive boje. Uz to, njezine velike oči su smaragdno zelene boje.
 
Povijest
 
Kao što samo ime kaže, ova ljepotica podrijetlom je iz Rusije, a njezini preci nastanjivali su luku Arhangelsk, na Bijelom moru. Upravo zato, njezin prvobitni naziv bio je Arhangelska mačka, jer se vjerovalo da su ju 1860. godine u Englesku donijeli mornari iz spomenute luke. No, svoju popularnost među ljubiteljima mačaka, ova je vrsta doživjela tek 70-ih godina prošloga stoljeća. Stručnjaci smatraju kako je nastala prirodnim putem, no uzgajivači su radili na njezinom "poboljšanju" te je tako dobila izgled i osobine koje ima i danas. Radilo se o ukrštavanju ruske plave mačke iz Engleske, koja je bila ponosna vlasnica svilenkastog krzna, sa skandinavskom, koja ima zelene oči. Uzgajali su ju čak i ruski carevi pa ćete često moći pročitati kako se nekada smatrala "kraljevskom mačkom".
 
Dlaka
 
Njezino svilenkasto krzno, plavo-sivo boje, razlikuje je od ostalih vrsta, a zapravo se radi o dvostrukom krznu, pri čemu ćete tamniju boju naći pri dnu. Mladunci imaju pruge, koje gube kad postaju spolno zreli. Dovoljno joj je redovito četkanje (najmanje 3 puta tjedno), kako bi ova ljepotica zadržala prekrasni izgled krzna.
 
 
Karakter
 
Radi se o vrlo inteligentnoj vrsti, koja se obožava igrati i vrlo je privržena vlasniku. Drugim riječima, najčešće je privržena samo jednoj osobi. No, vrlo je bitno znati da njezinu privrženost ne možete dobiti tek tako te da će biti potrebno određeno vrijeme dok se ne privikne na vas. Nije neuobičajeno da bude vrlo distancirana u početku, dok ne ocijeni da vam može vjerovati. Takva će uglavnom biti prema strancima čitavo vrijeme. Također, vrlo je umiljata i druželjubiva prema ostalim životinjama. Često se može čuti i kako je "odana kao pas".
 
Životni vijek
 
Ruska plava mačka u prosjeku živi između 9 i 15 godina, a može doživjeti i 18. Vrlo je otporna na bolesti.
 
Nepoželjne greške
 
One podrazumijevaju žućkaste oči, tigrasti uzorak ili bilo koju drugu boju krzna osim sive, debelo tijelo (inače je vrlo mišićava), četvrtastu i okruglu glavu (ona mora biti duga i plosnata) te preširok rep (pri vrhu mora biti tanji).
 
 
Zanimljivosti
 
1. Vrlo tiho mijauče.
 
2. Ako želite zadržati prekrasnu boju njezinog krzna, ono se ne bi smjelo previše izlagati suncu, kako ne bi došlo do promjene boje.
 
3. Vrlo su inteligentne te veoma brzo mogu naučiti razne trikove.
 
4. Jastučići na šapicama su boje lavande.
 
Cijena
 
Njezina cijena uglavnom se kreće od 400 dolara na više, a općenito se smatraju jednom od najskupljih vrsta.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.