Prijatelj u dobru i zlu

Foto: CPG

VEĆINA priča o engleskim buldozima počinje ovako: ”Ako tražite poslušnog ljubimca, taj pas nije za vas!”. To nije u potpunosti točno, ali istina je da buldozi nisu idealni za početnike. Robusnog su izgleda i istog takvog karaktera: tvrdoglavi, često neposlušni, ali nježni i privrženi gospodaru. Ne postoji pas sličniji čovjeku od buldoga koji je pravi prijatelj i u dobru i u zlu!

Porijeklo
 
Engleski buldozi imaju izuzetno bogatu, ali tužnu povijest. Potomci su starih azijskih mastifa, a u Europu su ih donijeli  nomadi koji su odgajali ove pse da bi savladavali veliki agresivni plijen poput medvjeda i divljih veprova. Oko 400. godine prije naše ere, loza mastifa stigla je na otok Britaniju i prozvana je alauntima, a zemljoradnici i mesari iz nje su stvorili pravog radnog psa - buldoga.
 
U srednjem vijeku radni buldog bio je jedinstvena pasmina koja je posjedovala osobinu nastalu selekcijom - takozvani blokirajući ugriz, što je isključivo povezano sa srčanošću psa, a ne s promjenama u građi čeljusti. Pravi radni buldog imao je sposobnost da ne pušta životinju koju napadne koliko god se ona borila i pri tome mu nanosila povrede i bol.
 
Zato je ovaj pas, težak svega četrdesetak kilograma, bio zadužen za hvatanje divljih životinja, ali i konja i goveda. U to vrijeme organizirale su se borbe buldoga i bikova, a s vremenom se ovaj gladijator morao sukobljavat sa svakojakim zvijerima, čak i medvjedima i lavovima...
 
Engleski buldog preživio je sve te nedaće, a na svu sreću, 1835. godine zabranjene su borbe životinja. Nakon toga ova rasa zamalo je nestala s lica zemlje, ali zahvaljujući istinskim ljubiteljima pasa, kao i izvozu u Ameriku buldog je opstao, i to kao čuvar imanja i stoke.
 
Od nekoliko jedinki koje su izvezene u Njemačku, daljnjim križanjem nastao je njemački bokser.
Engleski bokser kakvog danas poznajemo mješavina je radnog buldoga i mopsa.
 
Čitateljica Sanja i njen ljubimac
 
Standard
 
Današnji engleski buldog ima ravnu, tanku i gustu dlaku, koža mu je malo opuštena, a tijelo mišičavo, izuzetno snažno i nabijeno. Glava psa je široka, snažna, a robusnom izgledu posebno doprinosi opuštena i naborana koža na čelu i obrazima, dok mu je njuška kratka, široka i prćasta.
 
Čeljust buldoga je široka i masivne (donja je u pravilu znatno izbočenija od gornje i povija se ka gore), oči su vrlo razmaknute, okrugle i tamne, dok su uši visoko usađene, male, tanke i povijene 
unazad. Na kratkom i snažnom vratu ima viška kože koja je posebno u tom dijelu debela i naborana oko grla.
 
Ramena su mu jaka i mišičava, prednje šape čvrste, a prsni koš širok i okrugao – što su zapravo glavne i vrlo prepoznatljive odlike engleskog buldoga. Leđa moraju biti u blagom padu iza grebena na vratu i stvarati karakterističan luk u nivou slabine. Rep treba biti usađen nisko i povijen prema dolje, premda mnogi predstavnici rase imaju uzdignute repove, što se smatra velikom manom. 
 
Krzno buldoga najčešće je jednobojno (bijelo ili u raznim nijansama crvene), ali ima i primjeraka sa šarenom dlakom. Mužjak naraste do 40 cm i težak je oko 25 kg, dok ženka dostiže visinu 30 cm i težinu 22,7 kg. Mnogi psi, posebno ako nisu izložbeni, uglavnom prelaze preporučenu granicu težine.
 
Ponašanje
 
Zbog blage naravi, strpljivosti i nježnog ponašanja, buldozi se u svijetu koriste kao dio rehabilitacijskog tretmana kojem se podvrgavaju djeca s poteškoćama u razvoju. Idealan je za gradske uvjete, jer ne zahtjeva puno aktivnosti (previše kretanja mu čak škodi). 
 
Iako buldoga prati glas da je tvrdoglav i neposlušan, pravilnim odgojem i njegom, uz puno ljubavi i malo strpljenja, dobit  ćete primjernog psa lijepih manira. Ne tražite od njega da izvršava luckaste naredbe, jer nikada neće učiniti nešto što vrijeđa njegovu inteligenciju.
 
Riječ stručnjaka
 
Osim urođenog problema s dišnim organima, engleski buldog ima osjetljivo krzno i kosti, sklon je debljanju... Zbog masivnog tijela, kralježnica, kukovi i rameni pojas trpe veliko naprezanje, pa se mora voditi računa o njegovoj težini i eventualnim promjenama u koštanom sustavu.
 
Ima visok prag bola i tolerancije, pa se zdravstveni problemi teško otkrivaju, što može biti vrlo opasno. Ako ne obratite pažnju na neke naizgled bezazlene probleme i simptome, može doći do teških poremećaja u organizmu.
 
Zato, ukoliko želite da vam baš buldog bude kućni ljubimac, morate osigurati dobrog veterinara koji ima iskustva sa ovom pasminom.
 
Life Content
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.