Pirana: riba mesožder

Foto: Shutterstock 

ZVIJEZDA mnogih horor filmova, ovaj mesožder je zapravo intrigantan kućni ljubimac za sve ljubitelje egzotičnih životinja. Nisu zaslužili svoju strašnu reputaciju i izvrsni su ljubimci za neustrašive vlasnike.

Malo je vjerojatno da će vas pirana ugristi ako je dobro hranite i držite u prostranom akvariju. I u prirodi pirana će rijetko napasti nekoga veličine čovjeka i radije napada ribe i male ozlijeđene životinje. Ali vjerojatno je pametnije da je ne hranite rukom, kako ne bi vaš prst zamijenila s crvom. 
 
Dužina Pirane može varirati, ali većina ih ima iste karakteristike. To su čvrste ribe, prilično široke na sredini tijela. Njihova glava ima tup izgled, s velikom donjom čeljusti na kojoj se nalazi poredano puno malih oštrih zubi. Kao lovci, prilično su mišičavi i mogu se kretati velikom brzinom. 
 
Pažljivo razmislite o veličini akvarija prije nego ka kupite. Stručnjaci preporučuju 7 litara na 2 cm dužine ribe. Tako će riba imati dovoljno prostora za kretanje, što je važno za njeno zdravlje. Akvarij treba grijati tako da temperatura vode bude 26.5 stupnjeva. Redovito provjeravajte temperaturu. Ako im je voda pretopla, to smanjuje količinu kisika, što može uništiti njihov živčani sustav. Prehladna voda utječe na njihov imunitet pa lakše obole. 
 
Iako su same lovci, u divljini Pirane su nečiji plijen. Osigurajte im dovoljno mjesta za skrivanje kako bi se osjećale sigurne, posebno kada ih hranite. Vole bilo koji oblik skrovišta, akvarijske biljke ili drvo. Barem polovica vašeg akvarija trebala bi biti pokrivena tako da mogu pobjeći među bilje kada su preplašene. 
 
Pirane mogu biti jako neuredne pa je potrebno konstantno filtrirati vodu kako se ne bi zatrovala. Većina vlasnika koristi više malih filtera tako da ih mogu promijeniti bez da zaustavljaju filtraciju. Svaki tjedan promijenite 10 do 15 % vode iz akvarija. Tako ćete ukloniti potencijalno javljanje bolesti u akvariju, kao i nakupljanje taloga.
 
U divljini pirana se hrani ostacima krljušti i peraja druge ribe, ali mogu jesti i povrće. Ako se odlučite z biljke u akvariju morat ćete ih često mijenjati, jer će ih riba stalno jesti. Ako joj odlučite davati svježe meso, neka to bude govedina ili piletina. 
 
Pirane trebate hraniti jednom,  svaki dan. Morale bi pojesti sve što stavite u akvarij u roku 3 min. Uklonite ostatke hrane kako bi voda ostala čista.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.