Neodoljive male činčile: Fascinantne činjenice o ovim slatkim bićima

Foto: Shutterstock

ČINČILE su fascinantna mala stvorenja nevjerojatno mekanog krzna. Jako su osjetljive i zahtijevaju puno brige kako bi ostale sretne i zdrave. S činčilama treba biti pažljiv, ali se treba igrati s njima što je više moguće kako bi stekle povjerenje u vlasnika. Kad su činčile u pitanju možete biti sigurni da će vas uvijek dočekati s veseljem i spremne na druženje. Ako razmišljate o nabavi činčile kao kućnog ljubimca, evo još nekoliko zabavnih i zanimljivih činjenica o ovoj životinjici.

Činčile potječu s Anda u Južnoj Americi gdje žive u špiljama na velikim nadmorskim visinama.

Prirodno imaju gusto krzno kako bi preživjele niske temperature u Andama.

Jastučići na činčilinim šapama nemaju dlaku i prilično su zadebljani što im pruža dobar oslonac u penjanju po stijenama.

Činčiline crvene krvne stanice mogu nositi puno više kisika od bilo kojeg drugog glodavca, uključujući zeca. To im pomaže da žive na velikim nadmorskim visinama gdje je zrak rjeđi.

Činčile su razvile posebnu metodu obrane. Kada ih grabežljivac ulovi one imaju mogućnost odbaciti dio krzna za koji su uhvaćene i pobjeći.

Mogu skakati jako visoko.

Mogu spavati naopačke kao šišmiš. Ovu mogućnost su razvile zato što u divljini žive u malenim špiljama i procjepima na planinama gdje nema puno mjesta. Ali mogu spavati i na boku i uspravno.

Imaju izvrstan vokabular, puno gunđanja, lajanja, skvičanja i cvrkutanja.

Sve što jedu probavljaju dvaput.

U svojim prirodnim staništima žive u grupama s oko 100 članova. Jako su društvena bića. Zato je dobro kada ih i kod kuće držite u paru ili nekoliko da im ne bude dosadno.

Činčile su aktivne kad sunce izlazi i ponovno kada zalazi.

Imaju jako mekano krzno koje može biti bijelo, crno, bež, sivo, safirno ili ljubičasto

Teške su između 400 i 500 grama, a žive 10 do 15 godina.

Vole jesti sjemenke, travu, voće, male kukce, koru drveta, čak i žabe!

Nikada ne dobiju buhe.







 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.