Leopard gekon: Idealni gušter za početnike

Foto: Shutterstock

TRAŽITE li egzotičnog ljubimca, ovaj gušter idealan je za početnike.

Zašto je idealan? Lako se održava (nuždu uglavnom obavlja samo na jednom dijelu terarija), rijetko grize, vrlo je miran te će se lako priviknuti na čovjeka, zbog čega ćete ga vrlo brzo moći držati u rukama.
 
Koliko sam velik? Ovaj gušter može narasti do 25 cm, a težit će između 60 i 80 grama.
 
Otkud dolazim? Leopard gekoni dolaze s područja Afganistana, Irana, Pakistana i Indije, a naseljavaju pustinje i suhe travnjake.
 
Kakav terarij trebam? Za jednog će biti sasvim dovoljan terarij od 40-50 litara, a za 1 mužjaka i 2 ženke onaj od 80 litara. Za podlogu najidealniji je krupniji pijesak. Sitniji bi mogao progutati, što bi moglo dovesti do probavnih smetnji ili čak gušenja. Dnevna temperatura treba iznositi 25-30 Celzijevih stupnjeva, a noćna 20. Vrlo je bitno da jedan dio terarija bude hladniji, a vaš ljubimac će ga sam odabrati. U njemu mora imati neku vrstu zaklona tijekom dana, jer u protivnom vaš će ljubimac proživljavati svakodnevni stres. Svjetlo i mrak moraju mu se izmjenjivati svakih 12 sati. Ne penje se, nego uvijek boravi na dnu terarija.
 
Što jedem? Žive kukce (crvi, žohari, gliste, cvrčci, skakavci - najidealniji su oni ulovljeni u prirodi), ali i voće, poput papaje, manga i kivija te pinky, odnosno tek okoćene miševe.
 
 
Voda? Uvijek mu mora biti dostupna, iako ćete ga rijetko vidjeti da ju pije.
 
Volim li društvo? Mužjaci su vrlo agresivni jedan prema drugome te će se često boriti do smrti pa stručnjaci preporučuju da u tom slučaju nabavite mužjaka i još 2 ili 3 ženke.
 
Presvlačenje? Uglavnom svaka 2-3 tjedna i to će obaviti sam po danu. Tada mu u terarij ubacite vlažnu koru od drveta. Prije nego dođe vrijeme za presvlačenje, vaš gekon će izblijediti, prestati uzimati hranu te se povući u svoje skrovište.
 
UV svjetlost? Nije potrebna, jer su noćne životinje.
 
Životni vijek? U zatočeništvu i do 25 godina.
 
Cijena? Oko 200 kuna.
 
Zanimljivosti? Leopard gekona baš nikad ne smijete podizati ili povlačiti za rep, jer će mu on otpasti. Rep će nakon nekog vremena ponovno narasti, ali neće biti kao onaj prvobitni. Također, za razliku od ostalih gekona, ovaj ima pomične očne kapke i nema nožne jastučiće pa se ne može penjati.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.