Kupiranje ušiju i repa zakonom su zabranjeni: Zašto još srećemo kupirane pse?

Foto: Shutterstock

POD terminom kupiranje podrazumijeva se odsijecanje dijela ušne školjke ili repa, najčešće kod pasa. Ovakvi estetski zahvati na našima prostorima nažalost i dalje jesu vrlo popularni, iako su zabranjeni Zakonom o zaštiti životinja.

Kupiranje ušiju i repa smatraju se nepotrebnom grubošću prema životinjama i sa sobom nose brojne negativne strane. Nesavjesni veterinari i dalje krše zakon, a mi i danas na ulicama srećemo vlasnike kupiranih pasa. Kupiranje je najčešće vršeno kod lovačkih pasmina, uz objašnjenje da u borbi s drugim životinjama psi imaju manju mogućnost ozljede. Također, često se smatralo da psi namijenjeni za čuvanje imovine s kupiranim ušima djeluju opasnije.

Posljednjih sto godina kupiranje ušiju najčešće se izvršava iz kozmetičkih razloga. Praksa kupiranja bila je prihvaćena kao standard i odlika pasmina kao što su doberman, pinčer, bokser, stafordski terijer, cane corso, njemačka doga te veliki, srednji i mali šnaucer. Danas se na izložbama ne pravi razlika između pasa s kupiranim i nekupiranim ušima i repovima.

Nema medicinskog uporišta za kupiranje

Surovi kirurški zahvat kupiranja ušnih školjki obavlja se kada štene napuni dva ili tri mjeseca, kako bi rana zarasla lakše. Nakon puna četiri mjeseca procedura je bolnija i životinja više pamti bol, ali zahvat se često obavlja i kasnije do 12 mjeseci. Zahvat se izvodi u potpunoj anesteziji. Do dvije trećine ušne školjke može se ukloniti operacijom, nakon čega se uši previjaju zavojima dok ne zarastu u uspravno stanje.

Postoperativni tok može biti nepredvidiv i kompliciran, a podizanje ušne školjke ovisi o uspješnosti same intervencije, kao i o prirodi hrskavice. Tijekom podizanja ušiju, nakon operacije, hrskavica trpi veliko opterećenje pa su postoperativne komplikacije vrlo moguće. Također, formirano ožiljno tkivo može oštetiti ušnu školjku. Iako neki tvrde da se kupiranjem sprječavaju infekcije ušiju ili poboljšava sluh psa, danas ne postoji nikakvo medicinsko uporište za ove tipove korekcija, piše portal Životinje.rs.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.