Kako naučiti mačku nježnoj, negruboj igri?

Foto: Shutterstock

MAČKA ima urođenu želju za igrom, skakanjem, spavanjem i grebanjem. Iako im ne želimo inhibirati instinkte, ipak se trebamo zaštititi te zbog toga disciplinirati mačku ako ogrebe bilo koga u obitelji. Kako naučiti mačku nježnoj, negruboj igri?

1. Koristite riječi

Ako mačka nekoga ogrebe, glasno i jasno recite "Ne!". Iako mačka vjeruje da ste vi njezin ljubimaca, a ne obratno, važno je pokazati tko je šef. Izbjegavajte vikanje koje bi je moglo uplašiti, ali nastojte ostati ozbiljni. Recite i njezino ime, kako bi znala da je upozorenje upućeno njoj.

2. Ignoriranje

Možete mačku nakon nepodopštine početi ignorirati, znači, prekinuti igru i komunikaciju te je uopće ni ne pogledati. Odmah će shvatiti da se više ne želite igrati te ili otići, ili vam se "ispričati" trljanjem o vas. Ako napravi posljednje, malo je podragajte, ali nemojte je uobičajeno maziti kako bi shvatila kaznu.

3. Špricanje

Možda najučinkovitija metoda učenja mački lijepom ponašanju jest ona u okviru koje je pošpricate s malo vode u bočici s raspršivačem. Čim mačka napravi nešto loše, odmah je treba pošpricati u lice. To joj je neugodno, ali joj ne šteti,

4. Svakodnevna vježba

Ne zaboravite mački svakoga dana posvetiti malo vremena. Ona treba i voli svog čovjeka. Mačke se ponekad počnu loše ponašati kada ne dobivaju dovoljno pažnje ili imaju neki medicinski problem. Ako se ponašanje vaše mačke naglo promijenilo, posjetite veterinara.

5. Nagrada za dobro ponašanje

Kada vaša mačka dobro reagira i napusti situaciju umjesto da napadne, nagradite je maženjem ili poslasticom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.