Kako izabrati odgovarajuće sredstvo protiv buha i krpelja?

Foto: Shutterstock

DANAŠNJE tržište nam pruža veliki izbor raznih preparata protiv buha i krpelja, pa je važno da izaberemo sredstvo koje najviše odgovara potrebama ljubimca. Evo nekoliko važnih stvari koje trebate razmotriti, prije nego nabavite proizvod. 

1. Upotreba
 
Postoje različite vrste i oblici proizvoda protiv buha i krpelja, uključujući šampone, prašak, ampule, ogrlice, lijekove za oralnu upotrebu... Neki proizvodi odbijaju buhe i krpelje, neki napadaju nezrele oblike buha, drugi ubijaju odrasle jedinke parazita. Neki proizvodi mogu sve to odjednom. Pažljivo pročitajte etiketu i uputstvo za upotrebu, kako biste izabrali najbolji proizvod, u odnosu na stanje vašeg ljubimca. Naravno, važno je posavjetovati se s veterinarom prije.
 
2. Učinkovitost
 
Na svijetu postoje stotine različitih vrsta buha i krpelja, a vrsta Ixodes ricinus, najčešća je vrsta krpelja kod nas. Porazgovarajte s vašim veterinarom radi određivanja koji tip buha ili krpelja ima vaš ljubimac i koji lijek je najučinkovitiji u tom slučaju.
 
3. Način života
 
Još jedan važan faktor, koji treba uzeti u obzir, jest način života vašeg ljubimca: da li živi u kući ili dvorištu, da li ljubimac podnosi ogrlice ili ampule... Važno je izabrati najučinkovitije sredstvo, koje će što duže trajati. Nužno ne postoji dobar ili loš izbor sredstava protiv parazita, samo treba izabrati najbolje u odnosu na situaciju.
 
4. Za psa ili mačku? 
 
Postoje situacije kada i psi i mačke mogu koristiti iste lijekove, naravno pod nadzorom veterinara. Međutim, zaštita od buha i krpelja nije jedan od tih slučajeva. Naime, postoje neke supstance koje zaista mogu biti štetne, pa čak i smrtonosne po mačke. Mačke nikada ne treba tretirati proizvodima namijenjenima za pse, kao ni obrnuto!
 
Naravno, uvijek pažljivo pročitajte etikete i koristite sredstva isključivo prema uputstvu. Ako imate bilo kakve nedoumice, najbolje je riješiti ih s veterinarom.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.