Jednostavno neodoljiva: Vijetnamska svinja

Foto: Shutterstock

OVE preslatke životinjice sve su popularnije kao kućni ljubimci. Jako su inteligentne i lako ih je dresirati, a narastu između 30 i 50cm. Nisu izbirljive što se hrane tiče i lako ih je naučiti na kuću. 

 
Karakter varira od svinje do svinje. Mužjaci su uglavnom agresivniji, posebno ako ih ne kastrirate, a ženke u agresivne u vrijeme dok nose mlade. Sve svinje prođu "pubertet" u kojem iskušavaju svoje granice.Važna je pravovremena reakcija vlasnika kako bi se spriječilo takvo ponašanje i ukrotilo svinju. 
 
Kada su tek došle u Ameriku 1980. sve svinje su bile crne, a danas postoje siva, bijela, crvena i, svima omiljena, točkasta svinja. Svinjice su velike između 30 i 50 cm, a teške do 90g. Trebate paziti koliko ju hranite da ne bi razvila pretilost.
 
Za svinje je nužno da su na otvorenom kako bi potrošile višak energije. U suprotnom postaju iritantne i prave štetočine. Ne vole stanove ni skućne prostore, a u kući  im namjestite poseban krevet koji će biti njihovo utočište kad su pod stresom.
 
Ako je svinja naučena nuždu obavljati u pijesak pazite da ga redovito čistite. Neke svinje više vole piljevinu od pijeska.
 
Neke svinje uživaju u kupanju, ali to prije svega ovisi o njenom karakteru. Ova životinja neće imati buhe, ali zato može imati krpelje, pa obratite pažnju i na to.
 
Jednom godišnje trebat će joj održavati papke i kljove . Za sve potražite pomoć veterinara.
 
Preporuča se kastrirati mušku svinju ako je želite držati kao kućnog ljubimca, jer će inače, zbog njihove naravi, to biti nemoguće.
 
Vijetnamska svinja, kao i svaka druga nije izbirljiva kada je hrana u pitanju. Ali ove životinje vole tražiti hranu pa joj omogućite boravak u dvorištu gdje će uživati u potrazi za insektima. Ako je stalno u stanu, omogućite joj pravilnu prehranu kako bi spriječili nezdravo debljanje. Neke kućne biljke su otrovne za svinjice pa sve bilje držite van njihovog dohvata.
 
Ovu svinju možete naučiti da hoda na uzici što će joj biti izvrsna vježba. Imajte na umu da će svinja, kako raste, trebati poprilično prostora za sebe.
 
Sa 3 ili 4 godine ova svinja dosegne svoju punu veličinu , a može živjeti do 15 godina ako se dobro brinete o njoj.
 
Smatraju se jako pametnima, a mogu se naučiti zapovijed kao što je "sjedni" ili "lezi", naučiti da obavljaju nuždu u pijesku i borave u kući. Budite oprezni, jer se ova inteligencija može okrenuti protiv vas. 
 
 
 
    
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.