Dresura gluhih pasa

Foto: Shutterstock

MNOGE vrste pasa sklone su gluhoći, neke od rođenja kao genetski naslijeđeno stanje ili u kasnijem stadiju života. Dobar primjer takve vrste su dalmatineri kod kojih se javlja više od prosjeka gluhih psića. Drugi tip pasa sklonih gluhoći su uglavnom bijeli psi plavih očiju.

Činjenica je da je oko 3 posto pasa potpuno gluho od rođenja ili najranije dobi, a kad se ubroje i odrasli psi ispada da je oko 13 posto ukupne pseće populacije gluho.

Zbog ovakve statistike jasno je da je bilo potrebno pronaći rješenje kako dresirati gluhog psa kod kojeg zapovijedi glasom nemaju efekta. 

Prvi korak je otkriti gluhoću kod psa. Neki psi su jako dobri u prikrivanju gluhoće, pa nije rijetkost da se ljudi iznenade kad shvate da je njihov pas gluh, jer psi nauče pratiti znakove koji nisu povezani sa zvukom a da mi toga nismo ni svjesni.

Ako sumnjate na bilo kakav oblik gluhoće kod svog psa prvo se posavjetujte s veterinarom, jer postoji mogućnost da je gluhoća izlječiva ako je uzrokovana nekim zdravstvenim stanjem. Veterinar će precizno odrediti koliko vaš pas čuje.

Sljedeći korak je da sve glasovne naredbe zamijenite znakovnima, iako je to u praksi puno teže izvedivo.

Za početak napravite uzorak znakova koje ćete koristiti. Prvo treba utvrditi što sve želite naučiti vašeg psa, uz osnovne naredbe kao što su sjedni, lezi i slično. Nakon toga treba osmisliti znakovni prikaz tih istih naredbi. Važno je da je znak za svaku naredbu potpuno različit kako ne bi zbunili psa.

Psi puno toga zaključe iz vašeg raspoloženja i izraza lica, pa se potrudite da "dobre" naredbe popratite osmjehom, a naredbe kao "stani" ili "ne" mrštenjem.

Zbog navike ćemo gotovo sigurno znakovne naredbe popratiti glasovnima, iako smo svjesni da pas ne čuje. Pri tom vodite računa da izgovorite uvijek istu naredbu u kombinaciji s određenom znakovnom naredbom, jer će psi kroz neko vrijeme početi povezivati oblik i pokret vaših usana sa znakom, iako ne čuju ni riječ.

Bez obzira na to koliko je znakovnih naredbi vaš pas svladao teško da ćete nešto postići bez njegove pozornosti. Pas mora biti svjestan da se obraćate baš njemu. Gluhog psa ne možete jednostavno pozvati imenom, morate privući njegovu pažnju kako bi vas pogledao i shvatio što želite od njega.

Jedan od privlačenja pažnje je toptanje nogama kako bi vaš pas kroz tlo osjetio vibracije i pogledao u vašem smjeru. Ali to je djelotvorno samo ako je pas u vašoj blizini.Vani, kad je pas u šetnji bez uzice i udaljen od vas, toptanje nogama i neće bit od koristi. Zato je važno da u blizini prometnica gluhog psa uvijek držite na uzici kako ne bi došlo od neželjenih posljedica.

Kad ste u šetnji, probajte uvijek imati neku svijetlu odjeću na sebi kako bi vas u svakom trenutku pas mogao uočiti. U usvajanju naredbi možete se poslužiti komadom kartona, kao u nogometu, ili nekim drugim svijetlim predmetom koji će pas uočiti iz daleka a koji će signalizirati  "stani i vrati se ovamo".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.