Ara (arara) papiga

Foto: Shutterstock 

ARA papagaj najveći je papagaj svijeta. Potječe iz tropskih predjela Južne Amerike. Ova ptica karakteristična je za prašume duž velikih rijeka, od Meksika do Južnog Brazila. 

Osim u vrijeme parenja i leženja mladih, ova ptica živi u velikim jatima. Za gnijezda su mu potrebna prostrana udubljenja koja nalazi u stablima jako starog drveća. Jednom napravljeno gnijezdo koristi se godinama. U jednom leglu ženka snese dva jaja. 
 
Ako se nabavi mlada ara, papagaj se može dobro pripitomiti. Odlikuje se sposobnošću da se brzo prilagodi svakoj situaciji. U stanu ga je najbolje držati u kavezu koji mora biti jako prostran 1.5x1.5x1.5 m i napravljen od debele, čvrste žice s prečkama od bukovine ili hrastovine.  
 
Hrani se orasima, lješnjacima, suncokretom i zrnima žitarica, posebno pšenice i kukuruza. Voli voće i povrće. Ne zaboravite svom ljubimcu uvijek na raspolaganje staviti svježih grančica kako bi jačao kljun, ali i uzimao tvari važne za svaku pticu koje se nalaze u grančicama.
 
Ara se jako brzo udomaći u krugu obitelji i ubrzo u njoj pronađe najboljeg prijatelja s kojim će sve dijeliti. Prema drugim ljudima je obično suzdržan, ali prema nepoželjnim ljudima može biti neugodan. Kada imate goste zatvorite u kavez kako ne bi isprobao svoj snažni kljun na nekome tko mu se nije svidio. Kada tek kupite mladu pticu neko je vrijeme držite u kavezu dok ne upoznate njen karakter. Ako je ptica mirna i ako se brzo pripitomila, možete joj dozvoliti da preko dana bude na stalku izvan kaveza. 
 
Ove papige vrlo brzo nauče izgovarati riječi, ali teže nauče neke manje rečenice. Mogu živjeti oko 100 godina.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.