Vole ga Slovenci, ali i Hrvati - jedan od najbogatijih, tradicionalnih kolača

Foto: Index

Donosimo vam recept iz stare bilježnice za raskošan kolač koji će oduševiti sve generacije. Šarena potica, poznata i kao potratna potica, spaja meko dizano tijesto, dva sočna biskvita te bogati nadjev od sira i oraha, stvarajući savršenu slasticu za blagdane i posebne prigode.

Potica je tradicionalni blagdanski kolač, porijeklom iz Slovenije, no duboko ukorijenjen i u hrvatskoj gastronomskoj tradiciji, osobito u sjevernim krajevima. Iako se najčešće priprema kao savijača s nadjevom od oraha, maka ili sira, ova "potratna" ili "šarena" verzija je složenac koji se slaže u slojevima, što je čini posebno bogatom i vizualno impresivnom. Zbog svoje izdašnosti i bogatstva okusa, idealan je odabir za svečane trenutke kada želite zadiviti svoje goste.

Vrijeme pripreme ovog kolača je oko 90 minuta, a vrijeme pečenja dodatnih 45 minuta. S obzirom na više koraka, složenost pripreme je srednja, no krajnji rezultat je vrijedan svakog truda. Od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 36 izdašnih kriški.

Sastojci

Dizano tijesto:

  • Glatko brašno
  • Ulje
  • Sol
  • Svježi kvasac
  • Žumanjci
  • Mlijeko
  • Šećer

Žuti biskvit:

  • Jaja
  • Šećer
  • Oštro brašno
  • Voda
  • Prašak za pecivo

Tamni biskvit:

  • Jaja
  • Šećer
  • Oštro brašno
  • Voda
  • Prašak za pecivo
  • Gorki kakao

Nadjev:

  • Svježi sir
  • Mljeveni orasi
  • Šećer
  • Rum
  • Naribana limunova korica

Priprema

Dizano tijesto:

U toplom mlijeku sa šećerom razmrvite kvasac i ostavite ga da se zapjeni na sobnoj temperaturi, otprilike 10 minuta. U veliku posudu stavite dio brašna, ulijte zapjenjeni kvasac te dodajte ostale sastojke za tijesto. Prvo miješajte kuhačom da se sastojci povežu, a zatim postepeno dodajte ostatak brašna i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga pokrivenog na toplom mjestu da se diže dok pripremate biskvite.

Žuti biskvit:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer. Kada dobijete čvrst i sjajan snijeg, lagano umiješajte žumanjke i ostale sastojke. Smjesu izlijte u lim za pečenje (dimenzija otprilike 30x40 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen, a zatim ga ohladite.

Tamni biskvit:

Ponovite isti postupak kao za žuti biskvit, s tim da u smjesu na kraju dodate i kakao. Pečeni biskvit također ohladite.

Nadjev:

Za nadjev jednostavno pomiješajte sve navedene sastojke u jednoličnu smjesu.

Slaganje i pečenje:

Dignuto tijesto razvaljajte tako da bude dvostruko šire od lima za pečenje. Stavite tijesto u nauljen lim, tako da krajevi vise preko rubova. Premažite dno tijesta trećinom nadjeva, a zatim položite žuti biskvit. Premažite biskvit drugom trećinom nadjeva i na njega stavite tamni biskvit.

Premažite preostalim nadjevom i sve poklopite krajevima dizanog tijesta koji su visjeli izvan lima. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 45 minuta. Nakon pečenja, izvadite kolač iz pećnice i preokrenite ga naopačke kako bi se gornja strana izravnala. Režite tek kada se potpuno ohladi.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.