Većina nas ima ovakvu kuhinju - i zato je (često) neuredna

Foto: Shutterstock

KOLIKO god puta pospremili kuhinju, nekako se uvijek ponovno vrati u kaotično stanje? Radna ploča puna stvari, ladice koje ne možete zatvoriti, začini na tri različita mjesta... U većini slučajeva to nije znak da ste neuredni, nego da kuhinja jednostavno nije organizirana za stvaran život.

Dobra vijest je da uz nekoliko pametnih poteza možete urediti kuhinju tako da ostane uredna - bez stalnog pospremanja. Ključ nije u tome da svakodnevno čistite kao da dolazi inspekcija, već da stvorite sustav koji radi za vas, a ne protiv vas.

Riješite se stvari koje vam ne trebaju (i koje nikad ne koristite)

Prvi i najvažniji korak nije kupnja novih kutija, vješalica i organizatora - nego rješenje viška. Kuhinje su često zatrpane stvarima koje rijetko ili nikad ne koristimo. Imate tri otvarača za konzerve, ali koristite samo jedan? Drugi i treći neka odu. Plastične posude bez poklopaca? Bacite ih. Stari začini koji više nemaju miris ni boju? Vrijeme je da se pozdravite s njima.

Prođite kroz kuhinju element po element i budite iskreni - koristite li to zaista? Ako niste nešto upotrijebili u zadnjih šest mjeseci, velika je šansa da vam ne treba. Čim oslobodite prostor, sve ostalo automatski postaje preglednije i lakše za održavanje.

Svaka stvar treba imati svoje mjesto - i to ono logično

Nakon što ste se riješili viška, vrijeme je za organizaciju po zoni korištenja. Stvari koje koristite svakodnevno (sol, ulje, daske za rezanje, noževi) trebaju biti na dohvat ruke, idealno blizu mjesta gdje ih koristite. Na primjer, ne držite začine iznad hladnjaka ako kuhate uz štednjak. Tako stvarate nepotrebne korake - i nered.

Dodajte organizatore u ladice kako vam se kuhinjski pribor ne bi miješao, koristite prozirne posude za suhu hranu da odmah vidite količinu, a ono što koristite rijetko (veliki lonci, kalupi za kolače, fondue setovi...) spremite na višu policu ili dublje u ormar.

Ako imate problema s natrpanim radnim plohama, pokušajte primijeniti pravilo: ništa osim aparata za kavu i daske za rezanje ne živi stalno na pultu. Sve ostalo ima svoje mjesto u ormariću - a čim je površina čista, kuhinja odmah izgleda urednije.

Navike su važnije od savršenstva

I na kraju - čak i najbolje organizirana kuhinja neće ostati uredna ako ne razvijete nekoliko jednostavnih navika. Dovoljno je 5 minuta svaki dan da kuhinja ostane pod kontrolom. Obrišite radne plohe nakon večere, spremite ono što ne koristite, iznesite otpad.

Jedna korisna navika je i tjedni "mini pregled" - nedjeljom navečer prođite hladnjak, bacite što je pokvareno, složite zalihe, pogledajte što vam treba za idući tjedan. Taj mali ritual može vam pomoći da ne gomilate nered i da pametnije planirate obroke i kupnju.

Uređena kuhinja ne mora izgledati kao iz kataloga - dovoljno je da znate gdje je što i da vas ne opterećuje svaki put kad uđete u nju. Jer kad kuhinja radi za vas, i kuhanje i svakodnevni život postaju jednostavniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.