Tri recepta za zarazne brownieje: S Oreo keksima, u cheesecake verziji i jedan basic

Foto: Shutterstock

ČOKOLADNI, gusti, sočni, hrskavi i ludo fini - to su brownieji. Iako američka kuhinja ima uspona i padova, brownieji su nam svakako draga stavka na njihovoj listi slastica. Legenda kaže kako nitko zapravo ne zna odakle su brownieji došli.

Postoje tri teorije o njihovom nastanku. Prva kaže kako je jedan slastičar slučajno dodao otopljenu čokoladu u tijesto za biskvit i eto brownieja. Hoćete li vjerovati ili ne, to je na vama, ali ista teorija o slučajnom nastanku postoji i za čokoladni ganache, chocolate chip cookiese, i tako dalje. Samo kažemo.

Druga teorija govori kako je slastičarka u jednom restoranu zaboravila dodati brašno u tijesto dok je pekla kolač i tako je na kraju dobila jedan vrlo mokar biskvit kao finalni produkt. Najpopularnija teorija govori o jednoj ženi koja kod kuće nije imala prašak za pecivo i improvizirala je pa na kraju dobila "spljoštene" kolače koji su se jako svidjeli njenim gostima.

Klasični brownie sastoji se od samo 5 sastojaka

Klasični brownie sastoji se samo od maslaca, šećera, čokolade, jaja i brašna. Slastičari obično koriste nezaslađenu čokoladu, pa je potrebno više šećera kako bi se uravnotežila gorčina.

No, s vremenom se razvilo mnoštvo verzija ove čokoladne poslastice pa će brownieji koji su više "gooey" (što označava mokri i pomalo ljepljivi biskvit) imati tek mrvu brašna i ništa od pomagača za dizanje tijesta - mislimo na prašak za pecivo i sodu bikarbonu, a oni koji su više pjenasti, nalik biskvitima, u sebi imaju manje maslaca, a više brašna i malo praška za pecivo i/ili sode bikarbone.

U svijetu brownieja postoje i plavuše

Možete ispeći brownieje bez čokolade, a zovu se blondies - u slobodnom prijevodu plavuše. Najčešće se rade sa smeđim šećerom, vanilijom, maslacem i jajima, i bez tamne ili mliječne čokolade, no ponekad s komadićima bijele čokolade.

Dobar dodatak za hrskavost blondiejima su grubo sjeckani lješnjaci ili bademi. Danas ipak nismo raspoloženi za blijede verzije brownieja (ne mislimo tu ništa loše), pa ćemo se blondiesima zabaviti u nekom idućem tekstu.

U nastavku su naša tri trenutno najdraža recepta za brownieje, sigurno će vam se svidjeti barem jedan.

Cheesecake brownies

Ako volite brownieje, ali i cheesecake, eto savršenog deserta za vas. Brownieji su sami po sebi prilično gusti i zbijeni, pa ih cheesecake dio čini rahlijima i lagano osvježavajućima zbog blage kiseline iz svježeg sira. Slobodno im dodajte i neko bobičasto voće (na primjer, u ovo doba godine super su izbor smrznute borovnice), ali nemojte pretjerati da ne preuzmu okus i ne razmoče kolač - jedna šaka je za tepsiju čisto dovoljna.

Oreo brownies

Em Oreo, em browniesi, može li ovo biti više američki no što već je? Pa, teško. Ako volite kolače s hrskavim komadićima keksa, ovi brownieji su top. Plus je i to što mogu stajati par dana i onda su još bolji jer će se biskvit malo opustiti, samo je bitno da ih držite u zatvorenoj kutiji da se ne isuše.

Le Kolač brownies

Ovaj je recept za klasične brownieje s komadićima čokolade i oraha isproban puno puta, a uvijek ispadne savršeno. Autor je profesionalni slastičar i vlasnik slastičarnice Le Kolač, Robert Hromalić, koji je ovaj recept podijelio na društvenim mrežama još u vrijeme lockdowna. Isprobajte, prefin je i sam po sebi i uz malo sladoleda.

>> Brownieji Roberta Hromalića najdraži su nam recept iz lockdowna

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.