Top 7 jela koja će svi kuhati barem jednom ove sezone

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Lidl

JESEN je svakim tjednom sve osjetnija, dani su kraći, a sve se više veselimo udobnim večerima pod dekicom i - uz nešto fino i utješno. U ovo doba godine hrana je ključan element koji upotpunjava zadovoljstvo uživanja kod kuće. A ako imate želju za uživanjem u finim, a praktičnim jelima, ali vam se baš i ne da organizirati - prepustite taj dio nama.

I ovaj tjedan osmislili smo jelovnik prilagođen užurbanom životnom stilu i radnim danima. U nastavku pronađite 7 jednostavnih i praktičnih jela sastavljena od namirnica iz aktualnog Lidlovog kataloga. Većinu namirnica iz recepata ovaj ćete tjedan u Lidlu pronaći po akcijskim cijenama, pa se tako ovakva organizacija isplati i financijski.

Recepti su osmišljeni u mjerama za dvije osobe.

1. Svinjski odresci s kroketima

Ovaj su tjedan kroketi i minutni odrezak sniženi za 34 i 40 posto, što je dobar razlog da kombinirate ove proizvode i pripremite brz ručak. Za dvije osobe trebat će vam:

Krokete stavite na papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C oko 15 minuta, ili prema uputama na pakiranju. Okrenite ih na pola pečenja kako bi dobili ravnomjernu boju.

Dok se kroketi peku, Svježi svinjski minutni odrezak posolite, popaprite i po želji dodajte malo češnjaka u prahu ili timijana.

Na srednje jakoj vatri zagrijte Primadonna Maslinovo ulje u tavi. Odreske pecite 2–3 minute sa svake strane, ovisno o debljini, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju i ostanu sočni iznutra.

Poslužite vruće odreske uz krokete, uz dodatak sezonske salate ili umaka po izboru (npr. senf, jogurt s češnjakom ili ajvar).

2. Varivo od kelja s kobasicama

Ova je sezona stvorena za utješna jela na žlicu, a jedno od favorita je varivo od kelja. Kombinirajte ga s dimljenom kobasicom koja je snižena, kao i maslinovim uljem koje se uvijek isplati kupiti kada je na akciji. Za dvije osobe trebat će vam:

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezanu dimljenu kobasicu i kratko je prepržite dok ne pusti miris i lagano porumeni. Dodajte narezanu mrkvu i pirjajte 2-3 minute, zatim ubacite umak od rajčice i sve promiješajte. Dodajte i kelj, pa pirjajte dok ne povene (oko 5 minuta).

Ubacite narezani krumpir, posolite, popaprite, dodajte lovorov list i zalijte s dovoljno vode ili temeljca da prekrije sastojke. Kuhajte na srednje jakoj vatri 25-30 minuta, dok krumpir i kelj ne omekšaju, a okusi se povežu. Po potrebi dodatno začinite. Poslužite toplo, uz krišku kukuruznog miješanog kruha.

3. Hrskava piletina sa salatom

Ovaj ćete tjedan u Lidlu pronaći sve američke klasike, a jedan od njih je i ova hrskava, pohana piletina. Poslužite ju uz svježu salatu i imate nutritivno vrijedan obrok - u tren oka. Za dvije osobe trebat će vam:

Crunchy chicken bucket pohanu piletinu ispecite prema uputama na pakiranju - u pećnici, fritezi na vrući zrak ili tavi, dok ne postane zlatno hrskava.

U međuvremenu pripremite salatu: u zdjeli pomiješajte rukolu, narezane rajčice, začinite sa solju i paprom te dodajte Primadonna Maslinovo ulje. Po želji dodajte nekoliko kapi limunova soka ili aceta.

Poslužite hrskavu piletinu uz salatu kao lagani ručak ili večeru. Možete dodati i komad kruha ili umak od jogurta sa češnjakom ako želite nešto konkretnije.

4. Američki hamburgeri

Ovaj tjedan u Lidlu sve je u znaku američke klasike - od XXL hamburgera i topljenih sireva do hrskavog Steakhouse pomfrita i sočnih dodataka. Ako ste ljubitelj američke kuhinje, ovo je idealna prilika da složite pravi burger kod kuće - bogat, sočan i s hrpom okusa. Za dvije osobe trebat će vam:

Steakhouse pomfrit ispecite u pećnici ili fritezi prema uputama - neka bude zlatno hrskav. Za dodatni okus, prije pečenja lagano ga prelijte s malo maslinovog ulja. Burger začinite po želji (sol, papar) i pecite na tavi, grillu ili roštilju - 3 do 4 minute sa svake strane, ovisno o debljini.

Pred kraj pečenja, na svaki burger stavite po jedan listić sira i kratko poklopite tavu da se sir rastopi. Hamburger pecivo prepolovite i lagano tostirajte s unutarnje strane (na suhoj tavi ili u pećnici), tako da bude hrskavo, ali ne presušeno.

Složite burger: donju polovicu peciva premažite BBQ umakom ili majonezom (po želji), stavite rukolu, ploške rajčice Papeletto, zapečeni burger sa sirom i na kraju narezane kisele krastavce. Poklopite gornjom polovinom peciva. Poslužite uz porciju vrućeg pomfrita i dodatni umak po želji.

5. Varivo od brokule s tjesteninom

Kad vam treba nešto jednostavno, toplo i hranjivo - bez mesa, ali s punim okusom - varivo od brokule s tjesteninom odličan je izbor. Ovo jelo kombinira sezonsko i smrznuto povrće s kvalitetnom tjesteninom (sniženom čak 50 posto) i maslinovim uljem, a uz svježi, domaći kruh postaje kompletan obrok. Za dvije osobe trebat će vam:

U većem loncu zakuhajte posoljenu vodu, dodajte tjesteninu od durum pšenice i kuhajte prema uputama na pakiranju (oko 8-10 minuta), ali je ocijedite minutu prije nego što je potpuno gotova. U drugom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte Bio tikvicu narezanu na kockice i kratko je pirjajte dok ne omekša (3-4 minute). Po želji možete dodati i malo nasjeckanog češnjaka.

Dodajte smrznutu brokulu i ulijte oko 300 ml vode (ili povrtnog temeljca). Kuhajte 5-6 minuta, dok brokula ne postane mekana, ali još uvijek zelena. Ubacite polukušanu tjesteninu u lonac s povrćem i pustite da se sve zajedno kuha još 2-3 minute, da se povežu okusi. Po potrebi dodajte još vode.

Začinite solju, paprom i začinima po želji. Po želji dodajte i žlicu parmezana ili kap limunova soka za svježinu. Poslužite toplo, uz krišku sa strane.

6. Piletina s kus-kusom

Ako tražite lagani, a konkretan obrok gotov za manje od 30 minuta - ovo je pravi recept. Kombinacija piletine, kus-kusa i tikvice, uz malo maslinovog ulja, daje zdravo koje će vas zadovoljiti i nahraniti. Također, pogodno je i za nošenje na posao. Za dvije osobe trebat će vam:

Kus-kus pripremite prema uputama na pakiranju - obično se prelijepi s vrućom vodom (u omjeru 1:1), poklopite i ostavite 5 minuta da upije. Nakon toga ga rastresite vilicom i začinite s malo maslinovog ulja, soli i limunova soka.

Svježi pileći odrezak iz filea začinite sa soli, paprom i po želji malo dimljene paprike ili začinskog bilja. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i pecite piletinu 4-5 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu i ostane sočna.

Kad je piletina skoro gotova, dodajte narezanu tikvicu u istu tavu i kratko je pirjajte 3-4 minute, dok omekša, ali ostane čvrsta. Poslužite slojevito - prvo kus-kus, zatim narezanu piletinu i pirjanu tikvicu. Po želji dodajte svježi peršin ili malo limunove korice za svježinu.

7. Mini kroasani s maslacem od indijskih oraščića i sladoledom

Svima nam ponekad treba kvalitetna poslastica, a jedna takva su ovi praktični kroasani koje možete čuvati u zamrzivaču pa ispeći po potrebi. Sniženi su 20 posto, a možete ih kombinirati s američkim maslacem od indijskih oraščića koji je sniženi 22 posto. Cookie Dough sladoled bit će neodoljiv u ovoj kombinaciji - isprobali smo. Za dvije osobe trebat će vam:

Kroasane pripremite prema uputama na pakiranju (potrebno ih je ispeći), a kada se ohlade, prepolovite ih. Zatim ih premažite bogatim slojem maslaca od indijskih oraščića. Servirajte uz kuglicu ili dvije Cookie Dough sladoleda.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.