Što znači oznaka DOP i zašto tu hranu plaćamo više?

Foto: Unsplash

PIZZA je jedno od najpopularnijih jela na svijetu, a 2017. godine svjetsko tržište pizze težilo je vrtoglavih 128 milijardi američkih dolara. Pizza je stalno prisutna u našim životima, a u Zagrebu se svake godine otvara bar nekoliko ambicioznih novih pizzerija.

Većina hrvatskih pizzerija još uvijek ne koristi vrhunske sastojke jer pokušavaju maksimizirati profit, a pizza se uglavnom i dalje smatra brzom hranom. Međutim, i to se polako mijenja te se sve češće otvaraju pizzerije čiji je cilj afirmirati pizzu kao ozbiljnu gastronomsku kategoriju. Upravo smo preko trendova vezanih uz te, nazovimo ih, ozbiljne pizzerije primijetili kako njihove jelovnike krase namirnice koje pored imena imaju oznaku DOP.

Brašno, pršut, sir, rajčice, gotovo da nema namirnice koja ide na pizzu a da je barem negdje nismo uočili uz ova tri slova. Naravno, primijetili smo i kako je jela koja koriste sastojke s oznakom DOP potrebno nešto više platiti, stoga smo odlučili istražiti o čemu se točno radi. 

Zaštićena oznaka izvornosti 

DOP je talijanska skraćenica za Denominazione d'Origine Protetta, odnosno zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI). Zaštićena oznaka izvornosti je vrsta oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije čiji je cilj očuvanje oznaka izvornosti prehrambenih proizvoda.

Oznaka je stvorena 1992. godine, a glavna joj je svrha označiti proizvode koji su proizvedeni, prerađeni i razvijeni na određenom zemljopisnom području, koristeći priznato znanje i iskustvo lokalnih proizvođača i sastojke iz dotične regije.

Upravo taj znak na ambalaži proizvoda, neposredno uz naziv, potrošaču jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Kopije niske kvalitete

Popularnost talijanske hrane diljem svijeta stvorila je replike i kopije niske kvalitete koje su negativno utjecale na talijanske proizvođače hrane. San Marzano rajčice, balzamični ocat, maslinovo ulje, masline, mozzarella bufala, sir Parmigiano-Reggiano, sir Asiago, razni suhomesnati proizvodi, kruh i drugi artikli mogu nositi oznaku DOP.

Primjerice, San Marzano je sorta rajčice koja se uzgaja diljem svijeta, a DOP San Marzano rajčice dolaze s juga Napulja i uzgajaju se u tlu koje je pod utjecajem erupcija Vezuva. Poseban konzorcij prati svaki dio procesa uzgoja i osigurava da konačni proizvod zadovoljava visoke standarde kvalitete. Nakon što je proces kategorizacije gotov, rajčice se pakiraju, a svaka odobrena limenka nosi oznaku DOP i jedinstveni serijski broj. 

Hrvatski zaštićeni proizvodi

Prvi hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvod koji je od Europske unije dobio pravo na nošenje zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla bio je Krčki pršut 2015. godine. Danas Republika Hrvatska, na razini Europske unije, zauzima deveto mjesto te ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Oznaku ZOI trenutno nosi 16 domaćih proizvoda: Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje, Istarski pršut, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski med, Bračko maslinovo ulje, Paška sol, Paški sir, Malostonska kamenica, Zagorski bagremov med, Istra (ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline).

Dok su u postupku registracije: Goranski medun, Novigradska dagnja, Meso istarskog goveda - boškarina, Dalmatinska janjetina, Meso crne slavonske svinje, Istarski med, Dalmatinski med, Meso turopoljske svinje i Istarski ovčji sir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.