BLAGDAN Velike Gospe, osim duhovne dimenzije, nosi i bogatu kulinarsku tradiciju. Nakon mise i okupljanja s najbližima, stol se puni mirisima pečenog mesa, svježeg kruha, sezonskog povrća i domaćih kolača. Bilo da slavite uz janjetinu s ražnja, sočni odojak, pečeno pile ili neku drugu deliciju, ovaj dan traži posebno pripremljen ručak. Donosimo vam 5 provjerenih recepata koji će oduševiti vaše goste i pretvoriti blagdanski stol u pravo gurmansko slavlje.
Janjeći kotleti s češnjakom savršen su blagdanski ručak. Nakon pečenja, kotleti su hrskavi s vanjske strane, a sočni i mekani iznutra. Poslužite ih uz prilog po želji i sezonsku salatu, a recept pronađite ovdje.
Priprema odojka ne zahtijeva dodatne pripreme ili znanje, važno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila koje smo naveli u receptu. Iako smo se marinadom odmakli od tradicije, vjerujte nam da nakon isprobavanja nitko neće ostati razočaran. Recept je ovdje.
Nema blagdanskog ručka bez pečenog pileta, a ovdje pronađite recept istarskog chefa Antonija Brajkovića za savršeno pečenu piletinu s hrskavom koricom i sočnim mesom, uz prilog od povrća i umak.
Ovo svima dobro poznato jelo priprema se od telećih odrezaka koji se pune šunkom i sirom, a zatim se paniraju i prže u vrućem ulju. Hrskavo i sočno meso servira se uz krišku limuna, rizi-bizi ili pomfrit i salatu po želji, a ovdje pronađite cijeli recept.
Ako vam se ne jedu ni piletina, ni svinjetina, ni janjetina - pripremite ove teleće šnicle s povrćem. Ni s ovim jelom nećete pogriješiti ako ga poslužite na blagdanskom stolu, a recept pronađite ovdje.