Starinski kolač koji su mame i bake često radile, a neće vam trebati ni mikser

Foto: Shutterstock

VIKEND je stigao, lijepo je vrijeme, a za sve one koji su poželjeli pripremiti nešto slatko - sigurno žele nešto bez puno filozofije. Naišli smo na starinski recept za jogurt pitu s kakaom, kakvu su nekoć pripremale naše bake. Za nju se koriste sastojci koji su oduvijek bili pri ruci u kućanstvu - jogurt, brašno, šećer jaja i maslac

U vrijeme kad nije bilo svježeg voća tijekom cijele godine ili posebnih krema, ovakvi su recepti bili spas - jeftini, zasitni i dovoljno slatki.

Ova pita ne zahtijeva miksere, posebne tehnike ni puno vremena. Evo recepta.

Potrebni sastojci

Za tijesto:

  • žumanjci
  • maslac
  • šećer
  • oštro brašno
  • kakao
  • kiselo vrhnje
  • prašak za pecivo
  • naribana korica limuna

Za nadjev:

  • jogurt
  • kiselo vrhnje
  • šećer
  • oštro brašno
  • vanilin šećer
  • bjelnjci

Kako se priprema

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kakaom i hladnim maslacem narezanim na listiće, pa sve dobro izmrvite prstima. Zatim dodajte šećer, žumanjke, kiselo vrhnje i limunovu koricu te zamijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela – jedan stavite u zamrzivač na pola sata, a drugi u hladnjak dok pripremate nadjev.

Za nadjev prvo izradite snijeg od bjelanjaka. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, vrhnje, šećer, vanilin šećer i brašno (bez miksanja), pa na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka kako bi smjesa ostala prozračna.

Tijesto iz hladnjaka razvaljajte i stavite u lim, pa kratko pecite. Na polupečenu podlogu rasporedite nadjev, a preko njega naribajte tijesto iz zamrzivača. Kolač pecite još neko vrijeme, dok ne porumeni. Prije rezanja potpuno ohladite – sredina će biti blago drhtava, što je sasvim u redu.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.