PROJA je jednostavna, ali iznimno ukusna kukuruzna pogača koja je oduvijek bila prisutna na stolovima u mnogim dijelovima Balkana. Njezini korijeni sežu duboko u povijest, kad je kukuruz, uveden u Europu u 16. stoljeću, postao osnovna namirnica u prehrani ruralnih krajeva.
Proja se nekoć najčešće pripremala kao domaći, pristupačni kruh za svakodnevni obrok, a često je bila nezaobilazna u vrijeme posta ili u periodima kada je bilo malo ostalih namirnica. Danas je proja omiljeni izbor i u modernim kuhinjama, kako zbog jednostavnosti pripreme, tako i zbog svojeg specifičnog, bogatog okusa.
Ova kukuruzna pogača poznata je po svojoj hrskavoj korici i mekom, sočnom unutrašnjem dijelu, a često se poslužuje uz razne priloge ili kao samostalan obrok.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Lim za pečenje lagano nauljite i posipajte s malo oštrog brašna kako se proja ne bi zalijepila. Sve sastojke dobro izmiješajte električnim mikserom ili pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.
Zatim smjesu izlijte u pripremljeni lim i pecite oko pola sata. Da provjerite je li proja pečena, zabodite čačkalicu u sredinu - ako izađe suha, pogača je spremna za posluživanje.
Detaljan recept pronađite ovdje.