Posjetio sam popularnu pizzeriju u centru Sofije, cijene pizza kreću već od 6 eura

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

PUT za Istanbul koji nas je vodio preko Bugarske uz noćenje u Sofiji odlučio sam iskoristiti kako bih na svoju listu zemalja u kojima sam probao pizzu uvrstio Bugarsku i Tursku. Poučen iskustvom, pročitao sam komentare ispod najbolje ocijenjenih pizzerija u Sofiji i odlučio se za pizzeriju Mercanti.

Ocjene na Google Mapsu poprilično su dobar pokazatelj kvalitete, ali su još bolji prateći komentari. Za Mercanti je veći broj gostiju u svojim opsežnim osvrtima napisao kako su ih i atmosfera i pizza podsjetili na Napulj i prave napoletanske pizze koje su tamo kušali.

Pizza koja okusom podsjeća na one iz Napulja

Mercanti se nalazi u samom centru Sofije na nekih desetak minuta hoda od hrama Svetog Aleksandra Nevskog kojeg smatraju drugim pravoslavnim hramom po veličini na Balkanu. To je ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Sofiji pa smo se u pizzeriju zaputili u večernjim satima nakon kratkog razgledavanja ove monumentalne građevine.

Napravio sam već pomalo uobičajenu pogrešku i nisam rezervirao stol unaprijed pa smo imali sreće budući da su svi stolovi u restoranu, ali i na vanjskoj terasi bili puni. Susretljivi nam je konobar ipak oslobodio stol odmah pored velike krušne peći. Pretpostavljam da je to stol za goste poput nas koji navrate neplanirano i bez rezervacije.

Baš onako kako i piše u osvrtima koje sam pročitao, cijela je pizzerija uređena poput većine napuljskih pizzerija. U unutarnjem prostoru dominira velika crvena krušna peć, a zidovi su prekriveni slikama i plakatima s motivima Italije. Naravno, na stolovima su prepoznatljivi karirani crveno-bijeli stolnjaci.

Posebnu pozornost privlači velika slika Mona Lise koju sam dosta često viđao u pizzerijama pa pretpostavljam da vlasnike ta slika asocira na Italiju. Slične sam slike vidio u slovenskoj pizzeriji Huda i novosadskoj Kući Maloj koja sama duhovito navodi kako je njihova Mona Lisa jedna od najružnijih slika Mona Lise u svijetu.

Fine i cjenovno prihvatljive pizze

Mercanti u ponudi ima deset klasičnih i sedam specijalnih pizza od kojih smo izabrali Margheritu Bufala i Mortadella e pistacchi. Obje su nas pizze i izgledom i mirisom koji nas je zapuhnuo uistinu odmah podsjetile na napuljske pizzerije koje poslužuju vrhunsku napoletansku pizzu. Tijesto je ukusno i lagano, tanko u sredini s uzdignutim i prozračnim rubovima prekrivenim karakterističnim crnim točkama.

Kao što i sami ističu na naslovnici jelovnika, tijesto prolazi vrlo dug i složen proces fermentacije što ga čini laganim, prozračnim i lako probavljivim. Nadjevi su sočni i obilni, složeni od kvalitetnih sastojaka. Mene su pizze okusom podsjetile na napuljsku L'antica Pizzeria da Michele koja pravi svjetski poznate tradicionalne napoletanske pizze.

Budući da smo sjedili odmah pored šanka, uspio sam fotografirati i neke druge pizze na kojima su isto dominirali sočni i raznovrsni nadjevi. Cijene su dosta niže nego u Hrvatskoj pa tako Margherita košta 12,99 leva (6,64 eura) dok je najskuplja specijalna pizza Salsiccia e friarielle 19,99 leva (10,22 eura). Marinara je 11,49 leva (5,87 eura). Moja je Mortadella e pistacchi koštala 18,99 leva iliti 9,20 eura što je ujedno čini i jednom od najjeftinijih koje sam do sada naručio.

Slatka pizza s Nutellom koja uvijek izazove burnu raspravu

I mala zanimljivost koja uvijek izazove burnu raspravu. Mercanti u ponudi ima i slatku pizzu s Nutellom koja se nalazi u desertima, ali se zbog veličine može naručiti i kao glavno jelo. Na takve smo pizze naišli, a ujedno smo ih i probali u slovenskoj pizzeriji Verace i osječkim pizzerijama Ventidue i Pepe.

Obje ove pizzerije poput Mercantija prave i poslužuju vrhunske napoletanske pizze. Sve više pizzerija s napoletanskim pizzama u ponudu ubacuje i pizzu s Nutellom. Iako većina pizzerija takvu pizzu nudi u desertima, odlična je ako na pizzu dođete s gladnim klincima koji vole Nutellu.

U ponudi su pića i talijanska piva od kojih sam upravo zbog asocijacije na prije spomenutu legendarnu napuljsku pizzeriju naručio lagani i pitki Peroni. Odlazak u Mercanti pokazao se dobrom odlukom, a budući da je Sofija odredište većine turističkih tura, pogotovo onih na putu prema Istanbulu, svakako zaslužuje preporuku ljubiteljima napoletanske pizze i pizzerija talijanskog ugođaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.