Ovo su najvažnija pravila da vam zimnica ostane jestiva do proljeća, obratite pažnju

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

PRIPREMA zimnice još uvijek je raširena praksa u mnogim kućanstvima, unatoč sve dostupnijim industrijskim proizvodima. Osim što omogućuje uštedu, zimnica daje bolju kontrolu nad sastojcima i okusima, bez nepotrebnih aditiva. Voće i povrće koje je u sezoni najjeftinije i najkvalitetnije koristi se za stvaranje zaliha koje mogu trajati cijelu zimu.

Zimnica obuhvaća širok raspon proizvoda - od kiselog povrća (krastavci, paprika, cikla, feferoni), ukuhanih umaka (ajvar, pinđur, sataraš), do voćnih džemova, marmelada, kompota i sokova. Kiseli kupus, kao klasik domaće kuhinje, također se priprema u većim količinama za zimske mjesece. Sve se češće prave i fermentirani proizvodi poput kimchija, kao i kombinacije voća i povrća s manje šećera i soli, prilagođene modernijem ukusu i prehrambenim navikama.

Iako tehnike variraju - od klasičnog ukuhavanja do fermentacije - zajednički cilj je produžiti trajnost namirnica i očuvati njihovu nutritivnu vrijednost. Međutim, bez pravilne pripreme i poštivanja osnovnih higijenskih pravila, zimnica može postati rizična za zdravlje. U nastavku donosimo pet ključnih savjeta kako da vaša zimnica bude sigurna za konzumaciju.

1. Sterilizacija je ključna

Pravilno sterilizirane staklenke i poklopci sprječavaju razvoj plijesni i bakterija. Operite staklenke vrućom vodom i sapunom, a zatim ih sterilizirajte u pećnici na 100 stupnjeva oko 20 minuta ili u vodi prokuhavanjem 10-15 minuta. To možete učiniti i u perilici posuđa na visokoj temperaturi, no prve dvije metode obično su najčešće.

2. Vruće u vruće

Kod punjenja zimnice važno je da i staklenke i sadržaj budu vrući u trenutku punjenja. Ako vruću zimnicu ulijete u hladnu staklenku, dolazi do temperaturnog šoka koji može uzrokovati pucanje stakla. S druge strane, ako je sadržaj hladan, a staklenka topla, dolazi do kondenzacije - vlaga iz zraka pretvara se u kapljice vode na unutarnjim stijenkama, što pogoduje razvoju plijesni i bakterija.

Osim toga, ako ulijevate vruću zimnicu u vruće staklenke, to pomaže u stvaranju vakuuma kada se staklenka zatvori i ohladi. Vakuum štiti sadržaj od zraka i kontaminacije, čime se značajno produžuje rok trajanja zimnice bez potrebe za dodatnim konzervansima. Najbolja praksa je držati staklenke zagrijane do samog trenutka punjenja, a sadržaj nakon kuhanja odmah uliti i odmah zatvoriti sterilnim, toplim poklopcem.

3. Provjera poklopaca

Nikada ne koristite stari ili oštećeni poklopac. Poklopac mora čvrsto prianjati i stvarati vakuum. Nakon hlađenja, pritisnite sredinu poklopca - ako se ne pomiče, staklenka je dobro zatvorena. Bilo bi dobro da prilikom pripreme zimnice uvijek koristite nove poklopce - nisu skupi, a učinit će veliku razliku.

4. Staklenke okrenite naopako

Nakon što ste zimnicu ulili u vruće i sterilizirane staklenke te ih čvrsto zatvorili poklopcima, možete učiniti još jedan korak za dodatnu sigurnost - okrenuti staklenke naopako, odnosno položiti ih na poklopac. Ostavite ih tako nekoliko sati, idealno preko noći.

Ova praksa ima dvostruku funkciju. Prvo, vrući sadržaj dolazi u izravan kontakt s unutrašnjom stranom poklopca, što dodatno pomaže u njegovoj sterilizaciji. Drugo, okretanjem se stvara dodatni pritisak prema poklopcu, što pomaže da se istisne sav preostali zrak iz staklenke i osigura dobar vakuum. Time se smanjuje rizik od kvarenja zbog prisutnosti kisika, koji pogoduje razvoju mikroorganizama.

5. Čuvanje na tamnom i hladnom mjestu

I za kraj, zimnicu skladištite u smočnici, podrumu ili ormariću - daleko od izvora svjetlosti i topline. Idealna temperatura za zimnicu je između 5 i 15 °C.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.