Ovi su hrvatski proizvodi osvojili "gastronomskog Oscara"

Foto: Instagram/OPG Matulić

ODRŽANO JE natjecanje Great Taste Awards, za koje se često govori da je gastronomski Oscar, a među 5584 nagrađena proizvoda našlo se i 15 hrvatskih, što slatkih, što slanih.

Sir Kolan Gligora iz maslinove komine ocijenjen je kao "izvanredan", što mu je donijelo tri zvjezdice, najviše priznanje koje potvrđuje izuzetnu kvalitetu i okus. Uz Kolan iz maslinove komine koji je dobio tri zvjezdice, nagrađeni su još neki sirevi Gligora i to Paški sir i dimljeni kozji sir sa dvije zvjezdice, te sir s konopljom i sir Kolan s jednom zvjezdicom.

Po dvije zvjezdice osvojili su Nadalinina čokolada Colombia Antiguia 65% dark chocolate i čajevi Pampa-tea, A moment to breathe tea i Chamomile, dok je njihov Granny's Chamomile Tea dobio jednu zvjezdicu.

Jednu je zvjezdicu dobila i ekipa Kulture za svoj Kultura Kombucha pure, a jednom zvjezdicom nagrađen je i proizvod Ane i Krste Matulić iz OPG-a Matulić - njihov priznati i nagrađivani aceto od smokve Pašman Libre. Imanje Kapronca je još jednu godinu zaredom osvojilo zvjezdice, i to po jednu za Kapronca Mint cordial i Kapronca Mint drink, sirup od mente i napitak od mente, a jedna zvjezdica je otišla i OPG-u Rosa Petalis za njihov Rosa Spread, džem od ruže.

Što znače te zvjezdice?

Jedan je hrvatski proizvod osvojio 3 zvjezdice, pet ih je osvojilo po 2 zvjezdice, a njih devet jednu zvjezdicu. Od ukupno 5584 nagrađena proizvoda na svjetskoj razini, njih 266 je dobilo 3 zvjezdice, 1385 dvije, a 3933 jednu zvjezdicu.

Great Taste cijeni okus iznad svega, a svi se proizvodi u izboru za ocjenjivanje kušaju na slijepo - svaki se proizvod vadi iz svoje ambalaže tako da se ne može identificirati prije ulaska u proces ocjenjivanja. Jedna zvjezdica znači "jednostavno ukusno", dvije zvjezdice znače "izrazito dobar okus", a tri zvjezdice znače "izvanredan okus".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.