Ovaj je ekscentrični Španjolac najbolji chef na svijetu već treću godinu zaredom

Foto: Dabiz Muñoz/FB

RANO jutros po našem vremenu, oko pola četiri, u Meksiku se održalo proglašenje 100 najboljih chefova na svijetu za 2023. godinu, čiji ste prijenos mogli uživo pratiti na Index Foodu. Riječ je o izboru The Best Chef, a najboljim chefom na svijetu proglašen je Španjolac Dabiz Muñoz.

Lista se slaže od 2017. godine, a te i iduće prvo je mjesto držao Joan Roca koji je danas na 8. mjestu, 2019. godine najbolji chef na svijetu bio je Björn Frantzén koji je danas završio na 41., a 2021. i 2022. godine na prvom je mjestu bio današnji pobjednik Dabiz Muñoz, što bi značilo da je već tri godine zaredom najbolji chef na svijetu.

Avanturist u kuhinji

Dabiz Muñoz, rođen u Madridu, ali međunarodno priznat, stekao je reputaciju pionira i kreativnog avanturista. Stalno iznenađuje svojim jedinstvenim pristupom kuhanju, koji opisuje "brutalnim". Ondje ima i restoran DiverXO, koji je, moglo bi se reći - jedan prilično nepredvidivi restoran.

Njegov tim kuhara i osoblja u DiverXO-u može se pojaviti dok jedete kako bi vašem jelu dodali nešto novo i uzbudljivo. Poznat je kao infant terrible španjolske kuharske scene, zbog svog pankerskog stila upotpunjenog irokezom i piercingom.

Hrana u DiverXO-u jedinstvena je kao i kuhar koji goste vodi na hedonističko i kreativno gastronomsko putovanje, kažu iz The Best Chefa. Dabizova strast prema kuhanju razvila se kada su Dabiza Muñoza, kao dječaka, roditelji odveli u madridski restoran Abrahama Garcie, u Viridiani.

Stil kuhanja Abrahama Garcie odražava njegov interes za putovanja, književnost i umjetnost, a David je postao fasciniran njegovim pristupom. Ovaj interes iz djetinjstva doveo ga je do pohađanja ugostiteljskog fakulteta, gdje je započeo svoje akademsko obrazovanje.

Talentirani chef Muñoz iskustvo je stekao radeći u Španjolskoj, kod Balzaca i Viridiane, te u inozemstvu, gdje je upijao globalne utjecaje koji se sada odražavaju na njegov vlastiti stil. Nekoliko godina provedenih u Londonu radio je u najboljim gradskim restoranima, poput Nobua.

Po povratku u Madrid Dabiz Muñoz odlučio je otvoriti vlastiti restoran DiverXO. Uspjeh je bio brz, a stil i namjera njegovog tima bili su jasni od samog početka. Hrana koju su pripremali odražavala je kombinaciju utjecaja u rasponu od istočnjačke kuhinje do nordijske fuzije, sa španjolskom tradicijom u kombinaciji s azijskim okusima i prezentacijom.

>> Objavljena je lista najboljih chefova na svijetu, imamo imena svih 100

Razloga za slavlje u Muñozovom restoranu imali su i u lipnju ove godine. The World's 50 Best Restaurants, koji svake godine odabire najbolje restorane diljem svijeta, dao je priznanje za najboljeg sommeliera svijeta Miguelu Ángelu Millánu iz restorana DiverXO u Madridu.  A i sam je restoran zauzeo treće mjesto na istoj listi najboljih restorana svijeta za 2023. godinu.

>> Malo više o Millánu: Madrid ima najboljeg sommeliera na svijetu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.