OŽUJAK je stigao, a prema trenutnim temperaturama - teško je reći o kojem se točno godišnjem dobu radi. Upravo je to karakteristika proljeća, radi se o prijelaznom dobu - kako sezonski tako i u kuhinji. Još uvijek imamo navike iz zime, ali polako želimo lakša, svježija jela - dani postaju dulji, a temperatura raste.
Iako još nema punog proljetnog obilja, neke namirnice postaju dostupnije. Aktualni su mladi luk, rotkvice, špinat, blitva, kelj, poriluk i cvjetača. Približavanjem Uskrsa sve više se u hranu uključuju i jaja, a tu su i mahunarke i mliječni proizvodi.
Evo nekoliko naših prijedloga za nadolazeću prijelaznu sezonu.
Jedno jednostavno jelo s porilukom koje je trenutno šteta ne pripremati. Odlično za ručak ili večeru, a lako ga možete i nositi na posao. Recept je ovdje.
Klasik na koji vas periodično podsjetimo, a posebno sada kada je poriluku sezona. Radimo ga ovako.
Klasik koji volimo još od djetinjstva, a najbolje ga je napraviti uz špinat na mlijeku. Oduvijek ga radimo prema ovom receptu.
Fino i kremasto jelo, ujedno odličan način da iskoristite cvjetaču i približite je onima koji je možda ne vole. Pravo obiteljsko jelo, recept je ovdje.
Uvijek dobar izbor za brz i hranjiv ručak u kojemu možete iskoristiti grahorice i povrće koje imate kod kuće. Ovdje je recept za jednu brzinsku, na naš način.
Quiche nekako najviše vežemo uz proljeće, a baš u ovoj francuskoj piti možemo kombinirati svo sezonsko povrće. Evo recepta za kombinaciju s blitvom.
Još jedno bogato jelo na žlicu u kojemu se ne trebate ograničavati - iskoristite povrće koje imate. Ovakvo jelo najbolje je pripremiti krajem tjedna, kada "čistite" hladnjak. Recept je ovdje.