Ne znate što kuhati? Znamo jela kao stvorena za ožujak

Foto: Shutterstock

OŽUJAK je stigao, a prema trenutnim temperaturama - teško je reći o kojem se točno godišnjem dobu radi. Upravo je to karakteristika proljeća, radi se o prijelaznom dobu - kako sezonski tako i u kuhinji. Još uvijek imamo navike iz zime, ali polako želimo lakša, svježija jela - dani postaju dulji, a temperatura raste. 

Iako još nema punog proljetnog obilja, neke namirnice postaju dostupnije. Aktualni su mladi luk, rotkvice, špinat, blitva, kelj, poriluk i cvjetača. Približavanjem Uskrsa sve više se u hranu uključuju i jaja, a tu su i mahunarke i mliječni proizvodi.

Evo nekoliko naših prijedloga za nadolazeću prijelaznu sezonu.

1. Rižoto od poriluka i kurkume

Jedno jednostavno jelo s porilukom koje je trenutno šteta ne pripremati. Odlično za ručak ili večeru, a lako ga možete i nositi na posao. Recept je ovdje.

2. Gusto varivo od poriluka

Klasik na koji vas periodično podsjetimo, a posebno sada kada je poriluku sezona. Radimo ga ovako.

3. Faširanci s pire krumpirom

Klasik koji volimo još od djetinjstva, a najbolje ga je napraviti uz špinat na mlijeku. Oduvijek ga radimo prema ovom receptu.

4. Složenac od cvjetače

Fino i kremasto jelo, ujedno odličan način da iskoristite cvjetaču i približite je onima koji je možda ne vole. Pravo obiteljsko jelo, recept je ovdje.

5. Brzinska maneštra

Uvijek dobar izbor za brz i hranjiv ručak u kojemu možete iskoristiti grahorice i povrće koje imate kod kuće. Ovdje je recept za jednu brzinsku, na naš način.

6. Quiche s blitvom

Quiche nekako najviše vežemo uz proljeće, a baš u ovoj francuskoj piti možemo kombinirati svo sezonsko povrće. Evo recepta za kombinaciju s blitvom.

7. Toskanska juha od graha

Još jedno bogato jelo na žlicu u kojemu se ne trebate ograničavati - iskoristite povrće koje imate. Ovakvo jelo najbolje je pripremiti krajem tjedna, kada "čistite" hladnjak. Recept je ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.