"Najodvratnija stvar koja postoji": Sastojci s kojima chefovi ne vole raditi

Foto: Shutterstock

UOBIČAJENO je čuti kako kuhari govore o sastojcima s kojima obožavaju raditi. S druge strane, puno rjeđe spominju sastojke koje ne vole, koje im je muka pripremati i teško složiti na tanjur.

No i takvih je sastojaka jako puno, a Guardian je razgovarao s nekoliko chefova koji su podijelili svoje omražene namirnice i sastojke s kojima zaista ne vole raditi. Ima tu svega - od kokosa do dimljenog lososa, a cijeli popis donosimo u nastavku.

Artičoke

"Artičoke izgledaju zanimljivo i lijepo, ali teško ih je čistiti. Neki vole jesti vanjske listove, ali ih morate staviti u ledenu vodu s limunom dok ih gulite jer inače poprime smeđu boju. Zatim morate odsjeći donji dio artičoke i stabljiku te je izdubiti dok ne dođete do malog srca artičoke. Artičoke se ponekad čiste i po 15 minuta pa ako ih treba pripremiti više, besmisleno je. Bolje je kupiti srce artičoke u trgovini", rekla je kuharica i suvlasnica restorana Home u Leedsu Liz Cottam.

Bamija (okra)

"Bamija je najodvratnija stvar koja postoji. Kad je fuzijska kuhinja postala popularna u Londonu, kuhari su počeli koristiti sve sastojke koji postoje, a ako ne znate što radite s bamijom, ona je stvarno ljigava i daje gorak okus. Jedino je jestiva kada je pržena u ulju. Odbijam raditi s tom namirnicom, a ako je vidim u jelu, tražim da se ukloni", rekao je Jason Atherton, kuhar i vlasnik restorana Social Company.

Riječni rak

"Kad sam imao oko 12 godina, radio sam u kuhinji u lokalnom golf-klubu. Lagao sam o svojim godinama i provodio osam sati ljušteći rakove. To je najgori posao za koji znam. Iako su ukusni, u rakovima nema puno mesa, a skupo ćete ih platiti. Osim toga, ljuske su im vrlo oštre pa ako nemate dvostruke rukavice, stalno vam ozljeđuju prste", rekao je Sam Grainger, glavni chef u restoranu Belzan u Liverpoolu.

Kokos

"Kokosovo mlijeko u curryju još mogu shvatiti, ali ne mogu razumjeti zašto itko jede osušeni kokos bez okusa, koji je poput piljevine, ili čak svježi kokos. Kuhari moraju razbijati tu veliku kokosovu ljusku, a ni meso nije baš mekano i sočno. Vodenasto je, tvrdo kao kamen i zapinje za zube. Da sam na pustom otoku, umro bih od gladi", istaknuo je Tommy Banks, kuhar i vlasnik restorana Black Swan u Oldsteadu.

Korijen kurkume

"Kurkuma u prahu poznata je po tome da ostavlja mrlje, a sada zamislite svoje ruke nakon guljenja pet kilograma sirovog korijena kurkume, kao što sam ja radio svaki dan dok sam bio u Madrasu. Pereš i pereš, ali žutilo je i dalje tu", požalio se Gouranga Bera, glavni chef u restoranu Curry Leaf Café u Brightonu.

Kapari od divljeg češnjaka

"Volim kapare od divljeg češnjaka, ali mrzim ih pripremati. Rana sezona divljeg češnjaka je prekrasna, beru se cvjetovi i listovi, s kojima je prilično lako raditi, ali kada cvjetova više ne bude, pojavljuju se sjemenke, po 10 ili 20 na svakoj stabljici, a mi ih moramo obraditi oko 30 kila da nam potraje do iduće godine. To traje danima, ruke poprime smeđu boju i sve smrdi na češnjak", rekao je kuhar i vlasnik restorana Jöro u Sheffieldu Luke French.

Korijander

"Korijander podiže naša meksička jela, ali je jako neuredan. Ima ga posvuda - zalijepi se za noževe, ruke, daske za rezanje... Nije lako pripremati ga i s njim raditi, a nakon svega toga neki se ljudi žale da ima okus sapuna", istaknula je Meriel Armitage, chefica i vlasnica londonskog restorana Club Mexicana.

Komorač

"U četiri godine samo smo jednom upotrijebili komorač, i to vrlo mali komad. Neki kažu da dobro ide uz ribu, ali riba je delikatna, a okus komorača jednostavno nadjača sve na tanjuru. Uz to ga je vrlo teško kuhati. Jaka vlakna ga mogu učiniti žilavim i morate ga dugo pirjati, a ako pretjerate s pirjanjem, može se pretvoriti u kašu", rekao je chef i vlasnik restorana Benedicts u Norwichu Richard Bainbridge.

Dimljeni losos

"Dimljeni losos ostavlja dugotrajan miris koji ulazi ispod noktiju, predugo se zadržava, a ne pomaže ni kombinacija sapuna i vruće vode. Uvijek nosim rukavice kada radim s dimljenim lososom", istaknuo je chef Josh Katz, osnivač londonskog restorana Berber & Q.

Mljeveni crni papar

"Papar u zrnu stavljam u jela koja pirjam, juhe i temeljce jer sporo otpušta okus. Ali ne volim mljeveni crni papar, s kojim kuhari obično pretjeruju i njime začinjavaju goveđi file ili ga stavljaju u bešamel. Njegov vatreni okus može lako uništiti jelo ako se pretjera, a jedino što bi trebalo popapriti su jaja ili biftek, i to nakon pečenja", istaknula je Rachel Stockley, kuharica u restoranu Baratxuri u Ramsbottomu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.