Lungić je lako zeznuti - ove pogreške ljudi najčešće rade, a mogu se izbjeći

Foto: Shutterstock

SVINJSKI lungić je jedan od najmekših i najnježnijih komada mesa koji možete kupiti. Brzo se priprema, nije preskup i uz malo truda može izgledati kao restoran­sko jelo. No upravo zbog toga što je "lak za pripremu", vrlo je lako zeznuti ga i otići u krivom smjeru.

Ovo su najčešće greške koje ljudi rade – i jednostavni načini kako ih izbjeći.

<< Recept za brzinski lungić na Stroganoff način

<< Recept za lungić u umaku od senfa i limuna

Prepečete ga iz straha da nije dovoljno pečen

Lungić ne treba dugo pečenje – točka. Riječ je o nemasnom komadu mesa koji se vrlo brzo isuši. Mnogi ga peku predugo jer se boje da nije "dovoljno pečen", pogotovo ako ostane lagano ružičast u sredini.

Idealna unutarnja temperatura za lungić je oko 63–65 °C. Nakon što ga izvadite iz pećnice, još će se malo "dopeći" dok odmara.

Ako nemate kuhinjski termometar, pecite ga u pećnici 20–25 minuta na 190 °C, ovisno o debljini. U tavi mu je dovoljno 10–12 minuta ukupno, uz povremeno okretanje.

Ne ostavite ga da odmori nakon pečenja

Ovo je možda najčešća greška kod bilo kojeg mesa, a kod lungića posebno. Ako ga odmah narežete nakon pečenja, svi sokovi iscurit će na dasku.

Nakon pečenja, omotajte lungić alu-folijom i ostavite ga da odmori 5-10 minuta. Sokovi će se ravnomjerno rasporediti, a meso ostati sočno.

Pečete ga ravno iz hladnjaka

Stavljanje hladnog mesa direktno u vruću tavu ili pećnicu rezultira neravnomjernim pečenjem – izvana izgori, iznutra ostane polusirov.

Lungić izvadite iz hladnjaka barem 20 minuta prije pečenja da dođe na sobnu temperaturu. Bit će ravnomjernije pečen i sočniji.

Ne začinite ga dovoljno (ili ga začinite prekasno)

Lungić sam po sebi ima blag okus. Ako ga začinite tek nakon pečenja, začini neće prodrijeti ni površinski.

Najbolje je posoliti ga i popapriti ga barem 15-20 minuta prije pečenja, a još bolje – marinirati ga dan ranije. Dovoljna je jednostavna marinada s maslinovim uljem, češnjakom, ružmarinom ili senfom.

Pečete ga cijelog, bez dorade

Cijeli lungić izgleda lijepo, ali ako ima tanke vrhove i deblji srednji dio, neće se ispeći ravnomjerno.

Ako ga pečete u komadu, pazite da je debljina jednaka cijelom duljinom – tanki vrh možete saviti ispod i pričvrstiti čačkalicom. Ili lungić narežite na medaljone koji će se ravnomjerno ispeći u tavi.

Svinjski lungić ne treba previše: ni začina, ni vremena, ni tehnike. Sve što mu treba je malo pažnje, dobra temperatura i kratko vrijeme pečenja. Uz to, izbjegnite ovih nekoliko pogrešaka i svaki put ćete imati savršen rezultat – sočno, nježno i ukusno meso.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.