Ostalo vam je mesa od roštilja? Mi ga iskorištavamo ovako i najbolje je

Foto: Shutterstock

KAKO se čini, u posljednje vrijeme svaki topliji dan zove na roštilj. Međutim, često se dogodi da se pripremi puno više mesa nego što će se zaista pojesti, pa često kažemo "imamo sutra ručak". 

To je istina, međutim meso od roštilja već je idući dan tvrđe i žilavije. U nastavku pročitajte kako ga spasiti, iskoristiti i izvući najbolje iz njega.

>> Roštiljate s djecom? Evo koje meso je pun pogodak (i što izbjegavati)

Zaboravite mikrovalnu

Najgore što možete napraviti ostatku mesa je da ga podgrijete u mikrovalnoj. Toplina u mikrovalnoj nije ravnomjerna i dodatno isušuje meso. Umjesto toga, koristite tavu, pećnicu ili ga ubacite u neko jelo gdje će upiti vlagu – npr. u umak, juhu ili varivo.

Meso u tortilji

Najlakši način da iskoristite ostatke roštilja je da ih narežete na trakice i ubacite u tortilju. Dodajte malo svježeg povrća, jogurt-umak ili salsu, i imate obrok koji će pojesti i oni koji nisu bili oduševljeni roštiljem dan prije. Odlična ideja je i koristiti kiselo vrhnje ili guacamole – vlažniji sastojci pomoći će da meso bude sočnije.

<< Recept za fajitas

<< Recept za quesadille

Umak čini čuda

Imate ostatke piletine, ćevapa ili vratine? Ubacite ih u lagani umak. Domaći BBQ umak, rajčica i luk, jogurt s curryjem ili tzatziki umak – sve su to dobre opcije. Meso narežite na sitnije komade i pirjajte par minuta u umaku. Vratit će mu se i okus i sočnost.

<< Recept za tzatziki umak

Salata s roštilja

Ako imate ostatke piletine ili svinjetine, narežite ih na tanke trakice i ubacite u salatu s pečenim krumpirom, kuhanim jajima, svježim povrćem i malo senfa ili jogurt-preljeva. Idealno za ljetni ručak ili večeru, a praktično jer možete potrošiti više ostataka odjednom.

<< Salata od grilane piletine 

<< Cezar salata s piletinom i jajima

Bogati sendviči i panini

Hladno meso s roštilja idealno je za tostirani sendvič. Dodajte malo sira, senfa ili ajvara i pecite u tosteru ili na tavi pod pritiskom. Meso omekša, sir se rastopi, a dobit ćete sočan i ukusan obrok – bez puno muke.

<< Sendviči s piletinom i parmezanom

Ne bacajte kosti ni masnije dijelove

Ako su vam ostale kosti s komadićima mesa, nemojte ih bacati. Od njih se može napraviti odličan temeljac. Dovoljno je da ih kuhate 1-2 sata sa začinima i povrćem. Juha će biti bogata, a meso koje se odvaja s kostiju možete vratiti u tanjur ili zamrznuti za kasnije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.