Među najboljim chefovima svijeta je i legendarni Heston Blumenthal, sjećate li ga se?

Foto: Instagram/thehestonblumenthalteam

POČETKOM ovog tjedna u Yucatanu u Meksiku, točnije - Meridi i tamošnjem Međunarodnom kongresnom centru, održala se dodjela nagrada The Best Chef. Na listi se našao i poznati britanski chef Heston Blumenthal, zauzeo je 49. mjesto. Ne znamo sjećate li ga se, no Heston je vrlo prepoznatljivo televizijsko lice. Mi smo njegove emisije obožavali gledati i redovito pratili.

>> Objavljena je lista najboljih chefova na svijetu, imamo imena svih 100

Opisuju ga kao kulinarskog alkemičara zbog svog inovativnog pristupa kuhanju. Ali Heston Blumenthal također je svojevrsna kulturna ikona, posebno u svojoj domovini - Ujedinjenom Kraljevstvu. U svom višestruko nagrađivanom restoranu Fat Duck u Brayu u Engleskoj njegova multisenzorska marka molekularne gastronomije dovela je znanost o hrani u javnu svijest.

Njegove neobične kombinacije okusa, neobični rekviziti za stol i teatar u blagovaonici izbacili su ga u središte pozornosti kao jednog od najprepoznatljivijih britanskih kuhara. Možda najvažnije od svega, u karijeri koja traje gotovo četvrt stoljeća, pomogao je redefinirati britansku hranu.

Sve je krenulo kad je bio tinejdžer

Kuhar rođen u Londonu prvi put je okusio visoku kuhinju s 15 godina, kada je posjetio Francusku na obiteljskom odmoru. Roditelji su ga odveli u L’Oustau de Baumaniere u Provansi, a hrana u renomiranom restoranu s Michelinovom zvjezdicom ga je oduševila.

To ga je nadahnulo da nauči osnove francuske kuhinje te je sljedeće desetljeće posjećivao Francusku kako bi proveo vlastita opsežna istraživanja u restoranima, vinogradima, proizvođačima sira i zanatskim proizvođačima.

Takva temeljita predanost učenju definirala je Blumenthalovu karijeru. Godine 1995. Blumenthal je kupio oronuli pub u Brayu i brzo ga pretvorio u The Fat Duck. Do 2004. dobio je tri Michelinove zvjezdice. Blumenthalov uspjeh bio je djelomično inspiriran knjigom koju je pročitao tih ranih dana.

Knjiga O hrani i kuhanju Harolda McGeeja naučila je mladog kuhara da preispituje same osnove kuhanja i tako ga je uputila na putovanje istraživanja znanosti o mirisu i okusu te njihovih učinaka na naša osjetila, emocije i pamćenje.

On je umjetnik, znanstvenik i kuhar

Neka od Blumenthalovih prepoznatljivih jela u restoranu The Fat Duck postala su legendarna. Uzmimo, na primjer, njegov sladoled od slanine i jaja. Mješavina jaja i kreme se za stolom odmah pretvara u sladoled uz pomoć malo tekućeg dušika. Još jedno izvanredno jelo, nazvano Sounds Of The Sea, omogućuje zalogajnici da sluša udar valova putem iPoda skrivenog unutar školjke.

Samo jelo sastoji se od sušenih fileta žute perajne tune u kori bergamota, na "pješčanoj" podlozi od tapioke, miso ulja, panko krušnih mrvica i grožđanih oraha. Zatim, tu je gazirani makarun od cikle koji je lagan poput zraka i desert Botrytis Cinerea s 20 komponenti, čiji je cilj ponovno stvoriti okus grožđa zaraženog blagotvornom vrstom gljivice poznate kao plemenita trulež.

The Fat Duck proglašen je najboljim svjetskim restoranom 2005. godine, ali Blumenthalu nije dugo trebalo da se odvaži izvan Braya. Godine 2011. otvorio je Dinner by Heston Blumenthal u Mandarin Oriental Hyde Parku u Londonu, čiji je cilj bio rekreirati povijesne britanske recepte - s pomakom.

Još jedna iteracija Dinnera otvorena je u Melbourneu u Australiji, ali Blumenthalu samo posjedovanje restorana nikada nije bilo dovoljno. Bio je zvijezda niza TV emisija u Ujedinjenom Kraljevstvu koje su se prikazivale i po cijelom svijetu, uključujući How To Cook Like Heston, i napisao je nekoliko kuharica.

Također je napisao istraživačke radove sa Sveučilištem u Readingu, a 2006. godine dobio je počasni doktorat znanosti. Kako bi zapečatio svoje mjesto u panteonu velikih Britanaca, njezino veličanstvo kraljica dodijelilo mu je OBE za doprinos britanskoj gastronomiji.

Heston je postao jedna od onih rijetkih ličnosti, prepoznatljivih samo po imenu. Ali upravo će se njegov pionirski rad kao kuhara najduže zadržati u kulturi hrane i restorana. Bio je prvi kuhar koji je koristio tekući dušik u kuhinji, spajao je divlje kontrastne okuse i tjerao ih da funkcioniraju te je istraživao odnos između okusa i pamćenja te načina na koji percipiramo hranu u odnosu na svijet oko nas.

>> Prvi s liste: Ekscentrični Španjolac Dabiz Muñoz je najbolji chef na svijetu već treću godinu zaredom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.