Krpice sa zeljem - što smo stariji, sve su nam draže

Foto: Shutterstock

KAD je za ručak svježi kupus na bilo koji način, mlađi dio svake obitelji poželi pobjeći od kuće. Prisiljeno zelje, krpice sa zeljem, slatki kupus s mesom - sve delicija za delicijom koje nismo znali dovoljno cijeniti kao djeca. Sva sreća pa godine lete i došlo je doba kad nam je svježi kupus slađi od najskupljeg komada mesa.

Krpice sa zeljem posebno su slatke - pa kako i ne bi bile kad imaju šećera. Zato ćemo se u ovom tekstu posebno pozabaviti upravo njima.

>> Ovdje se jedu odlične krpice sa zeljem

Strpite se s lukom 

Da bi crveni luk postao mekan, staklast i slatkast, potrebno ga je dugo dinstati na laganoj vatri. Brzopletost ovdje nije opcija jer ćete tada dobiti još žive kockice luka zagorenih dijelova.

Šećeriti ili ne šećeriti?

Nekima je žličica šećera koja se uprži s lukom neizostavna, dok će drugima biti apsolutni višak. Što napraviti, najbolje je da odlučite sami. Ako je kupus koji koristite mladi, mekanih zelenkastih listova, sam po sebi će biti i puno slađi od starijih, tvrđih i više blijedih glavica pa slobodno izostavite šećer.

Ako ga želite dodati, to napravite u trenutku kad izdinstate crveni luk - šećer će se tu malo upržiti, a zatim dodajte kupus narezan na kockice. Voda koju pusti kupus će rastopiti karamelizirani šećer.

>> Recept poznatog gastro bloggera za krpice sa zeljem (bez šećera)

Kupus/zelje

Izaberite mladi kupus koji je slađi, a ujedno ima i mekše i tanje listove od starog. Ako koristite stariju glavicu, svakako izrežite tvrdu i žilavu sredinu lista. Neće imati dovoljno vremena da omekša i u krpicama sa zeljem ćete imati tvrde i gorke komadiće koje ne želite.

Krpice kupujemo ili mijesimo? 

Pa, odgovor je jasan - nema do onih koje zamijesite sami. No, u žurbi je ok da koristite kupovne krpice. Odlučite li se za domaće, zapamtite kako je sve što trebate brašno i jaja, i to u omjeru 100 grama glatkog brašna na jedno jaje. Imate li domaća jaja, krpice će biti izraženije žute boje.

Š kao špek na kraju

Ako ćete krpice sa zeljem jesti kao prilog pohanom ili faširancima, nije potrebno dodavati špek, ali ako ćete ih jesti kao samostalan obrok, sa strane zapržite malo špeka/slanine/pancete i posipajte po jelu. U slučaju da želite da krpice malo zamirišu po mesu, a želite izbjeći špek, jelo pripremite na svinjskoj masti umjesto na suncokretovom/biljnom ulju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.