HLADNJAK je glavni saveznik u očuvanju svježine namirnica, ali čak i u hladnim uvjetima hrana ne traje vječno. Nakon otvaranja mnoge namirnice imaju ograničen rok trajanja i mogu postati rizične za zdravlje ako se predugo čuvaju. U nastavku donosimo vodič za najčešće korištene osnovne namirnice u kućanstvu.
>> Namirnice koje svi čuvamo u hladnjaku, a zapravo ne bismo trebali
Rok trajanja mlijeka, jogurta i kiselog vrhnja nakon otvaranja u pravilu je 5 do 7 dana ako ih držite u hladnjaku. Mlijeko je potrebno držati na najhladnijem dijelu hladnjaka, a ne na vratima gdje je temperatura nestabilnija. Ako mlijeko, jogurt ili vrhnje imaju neobičan miris ili im se pojave mjehurići, radije ih bacite.
Rok trajanja jaja u hladnjaku je do 3 tjedna. Ako niste sigurni jesu li jaja pokvarena, napravite test plutanja - jaje koje ispliva više nije sigurno za konzumaciju.
Tvrdi sirevi (poput goude ili cheddara) u hladnjaku mogu stajati do 3 tjedna nakon otvaranja, a meki sirevi (kao što su brie ili camembert) 5 do 7 dana nakon otvaranja. Sirne namaze potrebno je baciti između 1 i 2 tjedna nakon otvaranja.
Razne salame i nareske potrebno je baciti 3 do 5 dana nakon otvaranja ako ih držite u hladnjaku. Držite ih u hermetički zatvorenoj posudi ili u originalnom pakiranju prekrivenom folijom.
Pečeno meso u hladnjaku možete čuvati 3 do 4 dana, nakon toga ga je potrebno baciti. Dodatni savjet - čuvajte ga u plitkim posudama s poklopcem da se brzo ohladi i spriječi razvoj bakterija.
Rok trajanja otvorene konzervirane hrane u hladnjaku je do 2 dana nakon otvaranja, ali potrebno je premjestiti sadržaj iz konzerve u staklenu ili plastičnu posudu. Konzervu nikada ne ostavljajte otvorenu u hladnjaku.
Maslac u hladnjaku može stajati do 3 tjedna nakon otvaranja, a margarin do mjesec dana. Maslac se može i zamrznuti ako ne planirate koristiti sve u kratkom roku.