Kako ste vi zvali ovo jelo? Na selu se radilo i dva puta dnevno

Foto: Gorski kotao

NEDAVNO smo vam pisali o trenutačnom viralnom trendu na našim prostorima - "palačinkama iz pećnice" koje su prema recepturi zapravo jedan klasik naših baka i prabaka - razljevak (postoje razni nazivi i verzije). Kako nam je i samima dobro došao podsjetnik na jedno tako jednostavno, a ukusno jelo - prisjetili smo se klasičnih zlevanki. 

Neki ih još zovu i bazlamača ili zlevka, a radi se o jelu koje se najčešće veže uz središnju i sjevernu Hrvatsku. U seoskim obiteljima ovo je bio čest doručak ili večera, a mogle su biti u slatkoj ili slanoj varijanti. Sastojcima su razljevak i zlevanka slični, no zlevanku možemo okarakterizirati kao bogatiju verziju razljevka. U nju se dodaje kukuruzno brašno, vrhnje, sir, mlijeko ili jogurt. Teksturom je obično gušća i bogatija, a često se priprema i u slatkoj verziji - sa šećerom, pekmezom ili orasima.

Takav recept imamo i sad, a limunova korica daje aromu, pa cijelo jelo nalikuje kolaču.

Potrebni sastojci

Evo što će biti potrebno:

  • kukuruzno brašno
  • mlijeko
  • suhi kvasac
  • svinjska mast
  • jaja
  • šećer
  • sol
  • naribana limunova korica.

Kako se priprema

Dok se pećnica zagrijava, krenite s pripremom. Kvasac pomiješajte s mlakim mlijekom šećerom i brašnom i ostavite da se aktivira. Bjelanjke istucite u snijeg, a žumanjke izradite sa šećerom pa dodajte svinjsku mast i sve izradite u glatku smjesu. Dodajte kvasac i pola količine brašna pa mutite dok se sve ne sjedini. Dodajte ostatak kukuruznog brašna i mlijeka i naribanu limunovu koricu. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka i stavite peći. Gotovu bazlamaču posipajte šećerom u prahu ili servirajte uz domaći pekmez.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.