Pitanje produktivnosti i povećanja učinkovitosti na poslu provlači se kroz sve industrije. Kako motivirati zaposlenike, što im omogućiti kako bi imali ugodan i poticajan okoliš te što im može pomoći da brže i lakše rješavaju svoje zadatke?
Mnogi se poslodavci okreću popularnim metodama američkih tech kompanija, poput Googlea, koji su svojim zaposlenicima omogućili igranje igrica i stolnog tenisa u pauzama, besplatne grickalice, menzu i slično. Na drugoj su strani oni koji smatraju da su to sve distrakcije te da je najbolji pristup minimalizam, kako bi se zaposlenici što manje zadržavali na pauzama i što više odradili u danu. No, mnogi bi se iznenadili koliku razliku može napraviti jedan naizgled uobičajeno kuhinjsko pomagalo – aparat za kavu.
Razmislite koliku razliku može napraviti samo jedan takav aparat. Kao što znamo, prema brojnim istraživanjima, većina Hrvata voli i pije kavu svakodnevno, ili čak više puta dnevno. Posebno se to odnosi na one koji rade u uredima. Kratke pauze puno su ugodnije kad ih možete provesti uz kolegu ili kolegicu, ali i uz vrhunski pripremljenu kavu iz uredskog espresso aparata.
On može postati i mjesto okupljanja, druženja – kraj njega ćete sigurno naići na nekoga. Puno je lakše raspraviti detalje projekta na kojem radite uz šalicu kave koja je svježe napravljena baš onako kako je vi volite. Bilo da ste vi fan espressa, kolega obožava cappuccino, a šefica ne može započeti sastanak bez dugačke kave s pjenastim mlijekom – svi mogu popiti omiljeni crni napitak u bilo koje doba dana. Ta dostupnost također pozitivno utječe na zaposlenike i njihovu motivaciju te smanjuje vrijeme koje bi inače proveli izvan ureda, na šalici kave u kafiću preko puta.
I dok se takve pauze često produlje, ako ih prebacimo u uredsku atmosferu, one mogu postati sastavan dio radnog dana. Uz šalicu kave, zaposlenici će biti opušteniji i zato će se možda i laše upuštati u razne rasprave i brainstorming oko pojedinih problema i izazova na poslu, a posljedično će ih brže i lakše rješavati. Sve je lakše uz šalicu kave – a i ne čini se kao da se radi o obavezi ako "samo" čavrljate uz espresso ili cappuccino.
Produktivnost u uredu najčešće pada nakon ručka, kad nam neminovno padne razina energije. Osim što se fizički usporimo, postaje nam teže razmišljati i zbog toga obavljanje i najjednostavnijih zadataka postaje teško i naporno. U tim trenucima aparat za kavu postaje nam najbolji prijatelj i suradnik. Pauza uz šalicu omiljene kave, možda čak i pet minuta na svježem zraku, uglavnom su dovoljni da vratimo energiju i nastavimo s radom, održavajući razinu fokusa i osiguravajući uspješan ostatak dana. Naime, osim što zahvaljujući kofeinu kava razbuđuje i potiče rad mozga te produljuje koncentraciju, ona utječe i na naš metabolizam, što je posebno važno baš nakon obroka, kad nam uslijed sitosti može pasti razina energije. Kava je bogata antioksidansima koji povoljno djeluju na rad mozga, ali i cijeloj organizma. Također utječe na krvni tlak, koji može pasti nakon ručka ili bilo kojeg obilnog obroka. Zato je dobar potez imati kavu na dohvat ruke ako nakon ručka nemamo taj luksuz da odmorimo.
Kako izabrati najbolji aparat za kavu za vaš ured? Naravno, važno je procijeniti koliko zaposlenika redovno pije kave. Dobro je imati na umu da činjenica da netko trenutno ne konzumira kavu, to ne mora značiti da neće početi uživati u njoj ako im bude dostupna. Izbor aparata za espresso je velik pa treba uzeti u obzir broj zaposlenika, njihove navike i radno vrijeme te, naravno, budžet koji imate na raspolaganju za kupnju samog aparata, ali i kasnijeg održavanja. Svakako prokomentirajte ovu odluku sa zaposlenicima jer oni možda već imaju neke favorite mešu aparatima za kavu i vrsti kave koju najviše vole piti. I to će sigurno utjecati na njihovu motivaciju i produktivnost svaki dan.