KOLAČ Lazy Daisy potječe iz Amerike, a bio je posebno popularan u prvoj polovici 20. stoljeća. Prvi pisani recepti pojavili su se u američkim kuharicama početkom 1900-ih, a prema nazivu može se pretpostaviti kako se radi o brzom i jednostavnom kolaču koji ne zahtijeva puno truda.
Postao je omiljen među američkim kućanicama tijekom 1920-ih i 1930-ih, kada su upravo takvi recepti bili traženi zbog gospodarske situacije. Popularnost mu se nastavila i tijekom Drugog svjetskog rata jer ne zahtijeva skupe ili teško dostupne sastojke.
Radilo se o običnom, ali vrlo sočnom biskvitu od uobičajenih, "jeftinih" sastojaka. Ipak, nešto je u njemu bilo i "luksuzno" - glazura od maslaca, smeđeg šećera i kokosa, što je kolaču davalo poseban okus i teksturu, bez dugotrajne pripreme. Kombinacija sočnog biskvita i hrskave, karamelizirane glazure osigurala mu je status klasika.
Iako je tijekom desetljeća pomalo pao u zaborav, Lazy Daisy Cake i danas se povremeno pojavljuje u kuharicama ili na blogovima posvećenima tradicionalnim receptima.
Za biskvit:
Za glazuru:
Dodatno:
@foodiefoolies Lazy Daisy Cake #cake #foodie #food #lazy #yum #daisy #yyc #yycfood #baking #dessert #coconut #happy #eat #good #food ♬ Lazy Daisy - Peter Maffay
Odmah zagrijte pećnicu, pa u zdjeli pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Otopite maslac i mlijeko, pa dodajte u smjesu s jajima. Brašno, prašak za pecivo i sol umiješajte u tekuću smjesu, pa sve ulijte u pripremljeni kalup i pecite. Dok se kolač peče, pripremite glazuru.
Rastopite maslac, dodajte smeđi šećer, mlijeko i kokos i kuhajte nekoliko minuta dok se sve ne sjedini. Pečeni kolač izvadite iz pećnice i premažite toplom glazurom, po želji pospite tostiranim lješnjacima i vratite u pećnicu na još nekoliko minuta kako bi se glazura karamelizirala.
Recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.