Jeste li čuli za kockaste lubenice? Da, stvarne su - i koštaju više od 100 eura

Foto: Shutterstock

NA PRVI pogled izgledaju pomalo nestvarno, poput neobične umjetničke instalacije, no radi se o stvarnom voću. Kockaste lubenice su, iako neobične, potpuno jestive i "prirodne". Danas su među najpoznatijim japanskim izvoznim voćkama, iako se zapravo rijetko jedu. Famozne četvrtaste lubenice vizualno su upečatljive, a u kratkom su roku postale internetska senzacija i luksuzni suvenir.

Odakle dolaze i kako nastaju?

Četvrtaste lubenice prvi su se počele uzgajati u Japanu, još 1970-ih, i to iz vrlo praktičnog razloga. Japanski farmeri željeli su olakšati skladištenje i transport lubenica, koje zbog svog okruglog oblika zauzimaju puno prostora i lako se kotrljaju. A onda su smislili rješenje. Uzgoj lubenice unutar prozirne plastične kutije kockastog oblika. Kako lubenica raste, ona poprima oblik kalupa - bez ikakvih genetskih modifikacija.

Uzgajaju se dok su još nezrele, pa često ostaju čvrste i bez onog slatkog okusa na koji smo navikli kod zrelih lubenica. Baš zbog toga četvrtaste lubenice rijetko završavaju na tanjuru - one su prije vizualni spektakl i luksuzni dar nego stvarna namirnica u kojoj ćete istinski uživati.

Više su ukras nego jelo

Danas se ove lubenice u Japanu mogu kupiti kao ukras ili poslovni poklon, često upakirane u luksuzne kutije. Cijena im može dosegnuti i 100 eura (ili više) po komadu, ovisno o sezoni i regiji. Prodaju se u specijaliziranim trgovinama, a neki ih turisti kupuju kao suvenir koji simbolizira japansku preciznost i inovativnost.

Osim četvrtastih, japanski uzgajivači otišli su i korak dalje - mogu se pronaći i lubenice u obliku srca, piramide, pa čak i lubanje. Sve to proizvodi se po sličnom principu: postavljanje mladog ploda u kalup željenog oblika i čekanje da priroda napravi svoje.

No, važno je znati - u većini slučajeva te lubenice nisu namijenjene za konzumaciju. Ne beru se u trenutku potpune zrelosti, pa nisu ni slatke ni sočne kao obične lubenice. Ukratko, izgledaju genijalno, ali okusom razočaravaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.