Jedan desert mnoge će vratiti u djetinjstvo - sjećate li ga se?

Ako ste odrasli uz miris prženih jabuka i zvuk cvrčanja ulja u tavi, onda znate da je jabuka u šlafroku nešto posebno. Taj jednostavni desert s domaćim štihom pravi je povratak u djetinjstvo i dokaz da vam za sreću ne trebaju ni skupi sastojci ni komplicirane tehnike. Dovoljno je nekoliko jabuka, malo tijesta i volje - i na stolu je prava mala nostalgija.

Brzo, jednostavno i toplo

Jabuka u šlafroku zapravo je pržena jabuka obučena u lagano tijesto - otuda i taj simpatični naziv. Priprema je vrlo jednostavna, pa je ovo odličan recept i za one koji tek ulaze u svijet kuhanja. Sve što vam treba su jabuke (po mogućnosti kiselkaste poput granny smith ili domaće sorte), jaja, brašno, malo mlijeka i prstohvat soli. Neki u smjesu dodaju i šećer, vanilin šećer ili malo cimeta, ali to je stvar ukusa.

Jabuke se ogule, narežu na kolutove i očiste od koštica, pa se svaki kolut umače u tijesto i prži u vrućem ulju dok ne postane zlatno-smeđi. Kad se izvade iz tave, obavezno ih položite na papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće. Najbolje ih je poslužiti tople, posute šećerom u prahu ili cimetom - i to odmah, dok su još hrskave izvana, a mekane iznutra.

Potrebni sastojci

  • Jabuke
  • Svježe iscijeđeni sok limuna
  • Glatko brašno
  • Prašak za pecivo
  • Jaja
  • Mlijeko
  • Šećer
  • Naribana limunova korica

Kako se priprema

Jabuke ogulite (ili ostavite koru ako su domaće), narežite na ploške i očistite sredinu. Prelijte ih limunovim sokom da ne potamne. Jaja izmiksajte sa šećerom, dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i limunovu koricu.

Smjesa treba biti gušća od tijesta za palačinke. Jabuke umačite u tijesto i pržite u zagrijanom ulju dok ne poprime zlatnu boju. Ocijedite ih na papiru i poslužite posipane šećerom u prahu.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.