FILEKI ili tripice su namirnica koja se jede svuda po svijetu, a posebno je popularna i u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te drugim susjednim zemljama. Radi se o junećem ili janjećem želucu koji se najčešće koristi za jelo nama poznato i pod nazivom špek-fileki, i sigurni smo da o ovom jelu imate mišljenje - ili ga volite ili ga ne možete ni vidjeti.
>> Recept za špek-fileke iz poznatog zagrebačkog restorana
Fileki ili tripice tako se obično kuhaju uz dodatak raznih začina, kao što su češnjak, luk, paprika i rajčica, a ponekad se dodaje i krumpir, na primjer, da zgusne varivo. Iako se najčešće jede upravo na žlicu, ova namirnica je, kao i svaka druga vrsta mesa i iznutrica, svestrana, pa se može i panirati te pržiti u ulju.
Upravo je to isprobao naš čitatelj Nikola Matovina iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?, koji nije oduševljen rezultatom koliko je očekivao.
"Nije loše, malo su mi to dizali u nebesa pa sam imao veća očekivanja. Evo probao sam i mislim, bar meni, malo previše posla, cijelu situaciju spašava mesnica koji sam našao a ima svježe fileke na tjednoj bazi", piše ispod objave.
Kako pripremiti pohane fileke, to jest tripice? Zapravo klasično, kao i svako drugo pohanje. Tripice se prvo kuhaju ili blanširaju (najčešće takve već kupujemo u mesnicama), zatim se režu na manje komade, paniraju u brašnu, jajima i krušnim mrvicama te se prže u dubokom ulju do zlatno-smeđe boje.
Nakon prženja ocijede se od viška ulja i poslužuju uz prilog kao što su pire krumpir, riža ili tek neki umak, po ukusu.
Možda ste mislili da se tripice jedu samo kod nas, no spremaju se diljem svijeta, svuda na neki drugi način, kako je to slučaj s gotovo svakom vrstom hrane. Mi smo pronašli jedan zanimljiv način pripreme, i to u Pakistanu.
@goldengully Reply to @broski_yyc #stomach #tripe #ojiri #ojri #pakistani #pakistanifood #streammeals #twitchstreamer #tiktokcooks #foodtiktok #organs ♬ original sound - Bilal Bhatti
Ondje se naziva ojri, a sliči na neku vrstu curryja. Sastojci koji su potrebni su:
tripice (ovčje)
3 nasjeckana crvena luka
komadić đumbira
1 protisnuti režanj češnjaka
3 rajčice, nasjeckane
1 šalica ulja
listovi svježeg korijandera za ukras
1 žličica crvenog čilija u prahu
1/2 žličice crvenog čilija
2 žličice korijandera u prahu
1 žličica Garam Masale
Tripice dobro očistite i operite vodom pa narežite na komade. Stavite sve sastojke u tavu osim svježeg lišća korijandera i Garam Masale, dodajte 4 čaše vode i kuhajte na srednjoj vatri 2-3 sata dok tripice ne omekšaju. Pospite svježim lišćem korijandera i garam masalom i kuhajte još 5 minuta. Poslužite uz roti ili naan.