LITAVSKI chef Airis Zapašnikas, koji radi u Oslu, postao je prvi Litavac u povijesti s titulom najboljeg sushi majstora na svijetu. U finalu prestižnog natjecanja u Tokiju pobijedio je 14 drugih vrhunskih kuhara, čime je potvrdio svoje izvanredno umijeće u pripremi ove japanske delicije, piše Euronews.
Zapašnikas, koji inače vodi restoran s Michelinovom zvjezdicom u Norveškoj, nije krio oduševljenje pobjedom. "Za mene, kao sushi majstora i ujedno prvog Litavca s takvim postignućem, ovo je od velikog značaja. To je izravna potvrda mojih vještina. Reći ću više - za mene je to vrednije od dodjele Michelinove zvjezdice mom restoranu", izjavio je Zapašnikas u intervjuu za portal LRT.lt.
Govorio je i o iznimnom intenzitetu natjecanja te strogim pravilima koja su finalisti morali poštivati. "Pravila su izuzetno stroga - ako ih netko ne poštuje, pa primjerice, nastavi raditi nakon isteka predviđenog vremena, diskvalificiran je. Posjekotina prsta znači gubitak velikog broja bodova. Čak i bacanje komada ribe koji niste iskoristili povlači za sobom oduzimanje bodova", objasnio je pobjednik.
Kako bi osvojio prvo mjesto, svaki finalist morao je pripremiti originalno jelo kojim je pokazao svu raskoš svojih vještina. "U ovoj fazi pravila su bila mnogo fleksibilnija i mogli smo pokazati svoju kreativnost i inovativnost. U usporedbi sa zadacima prvog dana, koji su bili vrlo tradicionalni i čvrsto ukorijenjeni u klasičnu japansku kuhinju, ovdje smo imali mnogo više slobode", rekao je.
Svjetsko prvenstvo u sushiju održava se svake godine u Tokiju s ciljem promicanja sigurnosti hrane i autentične sushi kuhinje. Organizira ga Svjetski institut za sushi vještine, osnovan uz potporu japanske vlade, a upravo njegovi najviši članovi čine žiri natjecanja.