PUNJENI zapečeni krumpiri s bogatim punjenjem od gljiva, slanine i sira jedno su od onih jela koja spajaju jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa. Radi se o rustikalnom specijalitetu koji podsjeća na domaću kuhinju, a pečeni krumpir savršeno upija sočnost gljiva i aromu začina, dok se hrskava slanina i sir brinu da svaka polovica bude prava mala eksplozija okusa.
Ono što ovo jelo čini posebnim jest njegova prilagodljivost - može se poslužiti kao toplo predjelo, lagano glavno jelo ili kao prilog uz meso. Ako želite vegetarijansku varijantu, dovoljno je izostaviti slaninu i pojačati količinu gljiva ili dodati neko drugo povrće, poput paprike ili špinata. Punjeni krumpiri izgledaju atraktivno na stolu, a njihova kombinacija hrskave kore i kremastog punjenja sigurno će se svidjeti svima za stolom.
Za ovo će vam jelo trebati sljedeći sastojci (no, možete ih prilagoditi svom ukusu i neke od njih izostaviti pa dodati neke druge):
Operite krumpire i pecite ih cijele u pećnici na 200 °C oko 40 minuta, dok ne omekšaju. Zatim ih prepolovite i pažljivo izdubite sredinu žlicom. Izdubljenu unutrašnjost sačuvajte za nadjev. Za nadjev, na tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Potom dodajte nasjeckane gljive te ih pržite dok ne puste vodu i lagano porumene. Na kraju dodajte slaninu i kratko je zapecite.
U smjesu na tavi umiješajte izdubljenu sredinu krumpira, koju ste prethodno usitnili vilicom, protisnuti češnjak i polovicu naribanog tvrdog sira. Sve dobro začinite solju i paprom. Izdubljene polovice krumpira napunite pripremljenom smjesom. Pospite ih preostalim naribanim sirom i vratite u pećnicu na još 10 do 15 minuta, dok se sir ne otopi i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
Gotove punjene krumpire prije posluživanja ukrasite mrvljenom fetom ili svježim sirom, pospite sitno nasjeckanim svježim vlascem ili mladim lukom. Poslužite ih tople, uz žlicu kiselog vrhnja, a cijeli recept pronađite ovdje.