Jedan je domaći proizvod osvojio prestižnu međunarodnu nagradu

Foto: OPG Matulić/Facebook

MARAŠKA aceto OPG‑a Matulić s otoka Pašmana osvojio je prestižnu nagradu Golden Fork u kategoriji Rest of Europe, u sklopu međunarodnog natjecanja Great Taste Awards. Ova nagrada, dodijeljena 9. rujna u Londonu, predstavlja veliki uspjeh - ne samo za obitelj Matulić, već i za cijelu hrvatsku gastro scenu.

Nakon aceta od smokve krenuli s maraškom

Maraška aceto nastao je iz znatiželje i inovativnosti bračnog para Ane i Krste Matulića, koji su u svom radu kombinirali lokalne sastojke s tradicionalnim metodama. Nakon što su ranije razvili i nagrađivani aceto od smokve Pašman Libre, odlučili su stvoriti novu verziju s maraškom - autohtonom dalmatinskom kiselkastom trešnjom.

U proizvodnji se koristi pažljivo odabran omjer maraške, vinskog octa i šećera, a aceto odležava najmanje dvije godine u drvenim bačvama. Rezultat je bogat, slatko-kiselkast okus s dubinom i viskoznošću koju su ocjenjivači posebno istaknuli. Opisali su ga kao precizno izbalansiran proizvod s toplom bojom, kompleksnim aromama i velikom svestranošću u kulinarstvu.

Inače, njihov Pašman Libre već je ranije osvojio tri zvjezdice na istom natjecanju, što je velik uspjeh s obzirom na više od 14 tisuća prijavljenih proizvoda iz cijelog svijeta.

O kakvom je natjecanju riječ

Great Taste Awards jedno je od najuglednijih svjetskih ocjenjivanja hrane i pića, koje već više od 30 godina organizira britanski Guild of Fine Food. Proizvode ocjenjuje više od 500 stručnjaka - kuhara, sommeliera, kritičara i tehnologa - i to potpuno naslijepo, isključivo prema okusu, mirisu, izgledu i teksturi.

Ovogodišnje izdanje zabilježilo je rekordan broj prijava, a među sudionicima su se prvi put našli i proizvođači iz 11 novih zemalja. Hrvatska se, po broju nagrada u odnosu na broj prijavljenih proizvoda, ove godine svrstala među najuspješnije sudionike.

Značaj za hrvatsku gastronomiju

Osvajanje Golden Fork nagrade potvrđuje da mali proizvođači iz Hrvatske, koji koriste lokalne i autohtone sirovine, mogu uspješno konkurirati na svjetskom tržištu. Također, ovakvo priznanje otvara vrata nove distribucije, povećava vidljivost proizvoda i olakšava pristup specijaliziranim trgovinama i restoranskim mrežama.

Tu je i doprinos izgradnji imidža hrvatske hrane kao kvalitetne, zanatske i autentične - i to izvan već poznatih kategorija poput maslinova ulja i sireva. Ova nagrada tako nije samo osobni uspjeh OPG-a Matulić, nego i znak da se hrvatski proizvodi sve češće prepoznaju na najvišim razinama međunarodne gastro scene.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.