RAZGOVARALI smo s Anom Matulić, vlasnicom OPG-a Matulić s otoka Pašmana. Objasnila nam je čime se ona i suprug bave i što sve proizvode. Ručno rađene proizvode temelje na otočkoj tradiciji i lokalno uzgojenim sastojcima. Žive na otoku Pašmanu pa su nam odlučili pokazati kako im je otočka izolacija zapravo izvor kreativnosti. Bave se proizvodnjom kozmetičkih i prehrambenih proizvoda, a više doznajte u nastavku.
Za početak nam je Ana objasnila koliko su dugo na otoku i kada je sve krenulo.
"Ove godine brojimo okruglih 10 godina poduzetništva, krenuli smo u ovo kad smo oboje imali 28 godina. I sada, s odmakom od 10 godina, stvarno vidim da je to bio hrabar potez, ali i pomalo lud. Nismo puno razmišljali ni kalkulirali, nismo imali poslovni plan, ali ipak nas evo, već 10 godina uspješno stvaramo našu otočku priču koja i dalje raste i razvija se jednakim intenzitetom. Jedina razlika je što smo sada sigurniji u ono što radimo pa je gušt stvaranja još veći", kaže.
Zadovoljni su jer su privukli vjerne kupce i dokazali da znaju što rade.
"Danas, kad imamo puno zadovoljnih kupaca, puno nagrada i priznanja za naše proizvode, znamo da smo imali dobru ideju za koju se trebalo potruditi. Moj dio posla je oduvijek bila proizvodnja kozmetike, a Krsto se uhvatio u koštac sa začinima i novim okusima", objašnjava Ana.
Oboje su gurmani, obožavaju isprobavati novu hranu i kuhati, pa im je ovaj posao došao kao nastavak na sve ono u čemu uživaju.
"Kada ste u proizvodnji, nove ideje dolaze same, recepture nije teško osmisliti, uvijek treba nešto novo otkrivati. Većina receptura je naša, neke su tradicionalne - kao vinski ocat, a neke totalni noviteti - kao Pašman Libre - aceto od smokve i sad noviji aceto od maraške. Najbitnije kod stvaranja novog proizvoda je vrijeme, dati vremena ideji i proizvodu da sazru jer tako dobivaju na kvaliteti", objasnila nam je mlada poduzetnica.
Njihovi octi odležavaju minimalno dvije godine prije nego što ih stave u prodaju. Proizveli su i čokoladu, spoj aceta, kakaa i maslinovog ulja, Choco Libre je još jedan način na koji žele predstaviti svoj aceto ljubiteljima delikatesa.
Ana napominje kako aceto nije samo za salate jer se super slaže s mesom, ribom, sirevima, slasticama, gustim juhama. Zadnjih nekoliko mjeseci su na društvenim mrežama imali kulinarski izazov u kojem su natjecatelji s njihovim začinima spremali jela. Bilo je tu genijalnih kombinacija, kaže.
Dio sirovina je njihov, a dio otkupljuju: "Imamo svoje sirovine (čili papričice za ljute umake, smokve, aloa veru, začinsko bilje), ali uzimamo i otkup, najviše smokve jer nam je Pašman Libre najpopularniji proizvod. Uvijek se trudimo napraviti nešto novo pa tako i dalje planiramo nove proizvode."
Uz ovu zanimljivu priču o pokretanju vlastitog biznisa, dobili smo i dva baš kul recepta.
Kozice u kokosovom mlijeku s pašmanerom
Mrkva glazirana medom i acetom od maraške