IAKO se slavi u rujnu, Labor Day (praznik najsličniji našem Prazniku rada, 1. svibnja), u Americi mnogima je posljednji ljetni praznik - a to znači jedno: roštiljanje do kasno u noć, uz klasike s roštilja i voćne pite koje mirišu i podsjećaju na kraj ljeta.
Labor Day u SAD-u tradicionalno se obilježava neformalnim okupljanjima, piknicima i roštiljima, a na stolovima se gotovo uvijek nalaze klasici američke kuhinje. Burgere, hot dogove, BBQ rebarca i pileća krilca mnogi pripremaju u vlastitim dvorištima, dok se uz meso često poslužuje i roštiljani kukuruz, salata od krumpira ili coleslaw.
Ovo je ujedno i posljednji vikend ljeta kada se još nose kratke hlače i sandale, što se odražava i na atmosferu - sve je opušteno, neformalno i često uz glazbu i vatromet.
I dok je roštilj u glavnoj ulozi, deserti na Labor Day proslavama imaju posebno mjesto - i to najčešće u obliku pite. Pite od jabuka, breskvi, borovnica ili trešanja najčešći su izbor, često poslužene tople, s kuglicom sladoleda na vrhu. Čak se i mi sjećamo filma Labor Day s Kate Winslet, u kojem se posebno istaknula poznata scena pripreme pite s breskvama - scena koja je postala jedan od zaštitnih znakova tog filma.
Uz popularne pite, zna se naći i banana bread, razni kolači s breskvama, pa čak i kukuruzni muffini.
Labor Day nema fiksne tradicionalne recepte kao neki drugi američki praznici, ali s godinama se ustalio kao dan u kojem dominira hrana s roštilja i deserti s voćem. Supermarketi bilježe pojačanu prodaju mesa, peciva, priloga i piva, a brojni restorani i lanci nude posebne ponude baš za taj vikend.
Osim hrane, Labor Day je i dan odmora i zahvalnosti radnicima, pa mnoge obitelji i prijatelji koriste priliku za zajedničko druženje bez pretjeranih priprema - uz jednostavne, ali ukusne obroke koji zatvaraju ljeto na najbolji način.