Zvuči neočekivano, ali ova svakodnevna navika vas možda sputava u mršavljenju

Foto: Pexels

PAZITE na prehranu, redovito vježbate, ali pomaka nema? Ili još gore - čini vam se da se kilogrami nakupljaju? Prije nego što krenete prilagođavati režim prehrane i tjelovježbe, provjerite svoj ormarić s lijekovima.

"Debljanje je vrlo česta nuspojava mnogih lijekova", kaže dr. Charlie Seltzer. U svojoj praksi je procijenio da lijekovi spadaju među čimbenike koji pridonose tjelesnoj težini, uz zdravstvena stanja, stres, spavanje i zgusnut dnevni raspored.

Mnogi u lijekove uopće ne sumnjaju, najčešće zbog toga što se kilogrami nakupljaju polako. Međutim, dr. Seltzer napominje da postoje četiri glavne skupine lijekova koji za nuspojavu imaju debljanje.

Antidepresivi: Mnogi koji uzimaju antidepresive primjećuju porast tjelesne težine, a nije potpuno jasno zbog čega se to događa. Seltzer kaže da neki stručnjaci sugeriraju da možda, uslijed uzimanja antidepresiva, dolazi do promjene u metabolizmu zbog koje tijelo sporije sagorijeva kalorije.

Beta blokatori: Prema dr. Seltzeru, ovi lijekovi koji se koriste za bolesti srca također mogu pridonijeti promjeni metabolizma. Neki ljudi na beta blokatorima osjećaju pretjeran umor, što bi moglo dovesti do manje aktivnosti, a nakon toga i debljanja.

Kortikosteroidi: Često se propisuje za širok raspon stanja, uključujući alergijske reakcije, probleme s kožom, probleme s disanjem i poremećaje imunološkog sustava. Riječ je vrsti steroida za koji je poznato da, kao najčešću nuspojavu, ima debljanje, kaže Seltzer. Ne samo da povećava apetit, već može uzrokovati i značajno zadržavanje vode, zbog čega ćete se osjećati naduto.

Inzulin: Ovaj lijek za liječenje dijabetesa tipa 1 može biti vrlo frustrirajući za one koji pokušavaju smršavjeti, kaže Seltzer. Pri korištenju inzulina i drugih lijekova za snižavanje šećera u krvi, šećer koji se uklanja iz krvotoka često se pohranjuje kao mast.

Čak i neki bezreceptni lijekovi mogu biti problematični. Na primjer, antihistaminik koji se koristi za ublažavanje alergija mogao bi imati nepredviđene nuspojave poput zadržavanja masti.

"Redovita upotreba ovih lijekova za kontrolu alergijskih reakcija mogla bi dovesti do prejedanja, kao i do većeg skladištenja masti, posebno u trbušnoj regiji", pojašnjava dr. Seltzer.

Ako sumnjate da lijekovi uzrokuju problem, nemojte ih odmah odbaciti, predlaže Seltzer. Umjesto toga, napravite popis lijekova koje redovito uzimate te se posavjetujte s liječnikom o eventualnim daljnjim koracima. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.