Zamijenit će kavu: Koristi se 800 godina, ali ovaj prah tek sada postaje popularan

Foto: Pexels

AKO ste nedavno pratili društvene mreže, vjerojatno ste primijetili nekakav zeleni prah koji je odjednom postao popularan. Njegova zelena boja ne dolazi od sintetičkih boja za hranu, već je riječ o vrsti zelenog čaja koja se naziva matcha.

Iako se čini kao da je riječ o novom trendu, to baš i nije tako.

"Matcha ili zeleni čaj došao je iz Kine u Japan prije 800 godina kao oblik lijeka za probavne tegobe, povećanje koncentracije, smirivanje živčanog sustava i još mnogo toga", kaže Miho Hatanaka, dijetetičar iz Portlanda u državi Oregon, koji je porijeklom iz Japana. "Od tada se upotreba matche s vremenom mijenjala."

Iako postoji stoljećima, popularnost matcha praha trenutno raste, a u nastavku otkrivamo zašto je to tako.

"Matcha u osnovi ima iste zdravstvene prednosti kao i zeleni čaj, ali možda i veće", kaže Keri Gans, nutricionistica iz New Yorka, autorica Small Change Diet i voditeljica podcasta The Keri Report.

"U osnovi je to antioksidans", dodaje.

Naime, matcha sadrži velike količine antioksidansa, poput flavonoida i polifenola, koji podržavaju imunološki sustav, krvožilni sustav i kognitivne funkcije, kaže Hatanaka.

Polifenolni spojevi koji se nalaze u obilju listića čaja nazivaju se katehinima. Možda ste već čuli za katehinski epigalokatehin galat (EGCG). Često se povezuje sa zdravstvenim blagodatima zelenog čaja. Iako katehini djeluju kao antioksidansi, oni nude i potencijalne antikancerogene i protuupalne prednosti i još puno više.

Matcha također nudi druge bioaktivne spojeve koji čuvaju zdravlje, uključujući rutin, kvercetin, kofein i klorofil. Nadalje, u svakoj porciji matcha praha od 1 grama dobit ćete dozu vitamina A, C i K, plus željezo i vlakna.

Ukratko, matcha je hranjiv, niskokaloričan napitak - osim ako ga, naravno, pretvorite u prebogat mliječni desert.

Može čuvati zdravlje mozga

Razni aktivni sastojci u zelenom čaju, uključujući katehine, mogu igrati ulogu u poboljšanju mentalne jasnoće. 

Osim katehina, u matcha prahu se nalazi aminokiselina koja je korisna.

"L-teanin je aminokiselina koja je odgovorna za povećanje koncentracije, a istovremeno smanjuje stres u tijelu", kaže Hatanaka. "Stoga pijenje matche inducira smirenost bez nervoze ili naglog pada energije kao kod ispijanja kave."

Može poboljšati imunitet

Matcha vam može pomoći da vaš imunološki sustav bude jak.

Antioksidanti koji se nalaze u matchi ključni su za podržavanje imuniteta. Također sadrži vitamin C, koji vam može pomoći u izgradnji imunološke obrane. I nekoliko studija, uključujući studiju iz 2019. objavljenu u Phytotherapy Researchu, pokazuje da L-teanin koji se nalazi u lišću zelenog čaja može podržati dobro imunološko funkcioniranje.

Može pomoći u zaštiti od raka

Ne možemo reći da pijenje šalice matche na dan može spriječiti nastajanje raka, ali ipak postoje neke obećavajuće vijesti.

"Točnije, zbog svojih antioksidativnih svojstava, (matcha) može pomoći u sprečavanju određenih karcinoma", tvrdi Gans. Zeleni čaj općenito ima antiangiogenezni učinak, što znači da može pomoći zaustaviti rast karcinoma, prema studiji iz 2017. godine o biomedicini i farmakoterapiji.

Također, laboratorijska analiza iz 2018. godine, objavljena u časopisu Aging, otkriva da zeleni čaj matcha može imati antikancerogeni potencijal jer može upravljati promjenama unutar stanica raka, potencijalno sprečavajući širenje raka dojke.

Druga laboratorijska istraživanja iz 2019., objavljena u časopisu Oncology Reports, sugeriraju da EGCG i kvercetin pronađeni u zelenom čaju imaju potencijalni antikancerogeni učinak.

Može pomoći u upravljanju težinom

Iako nije čarobna formula za mršavljenje, pijenje matcha praha zasigurno može biti dio upravljanja tjelesnom težinom.

"(Matcha) bi mogla biti korisna za kontrolu tjelesne težine ili gubitak kilograma jer može ubrzati metabolizam, omogućujući povećanje sagorijevanja masti", kaže Nancy Farrell Allen, dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku sa sjedištem u Virginiji.

Studije na životinjama i ljudima sugeriraju da je to moguće, a katehin EGCG u zelenom čaju može biti ključ.

Također, istraživači sugeriraju da ekstrakt čaja može inhibirati lučenje grelina, "hormona gladi". I to je možda razlog zašto je ekstrakt zelenog čaja povezan s pozitivnim učinkom na borbu protiv pretilosti.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Ispijanje šalice matche može biti dobro za vaše srce.

"[Matcha] je prirodno bogata antioksidansima, koji pomažu u suzbijanju nekoliko kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca", kaže Allen.

Prema pregledu istraživanja iz 2019., objavljenom u časopisu Antioxidants, bioaktivne komponente matche mogu pružiti zaštitni učinak protiv kardiovaskularnih bolesti zbog njihove potencijalne sposobnosti da snižavaju trigliceride i ukupni te LDL kolesterol, podižu kolesterol HDL, smanjuju oksidativni stres, smanjuju upalu i još mnogo toga.

Može vam pomoći u upravljanju razinom šećera u krvi

Unos zelenog čaja povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. A može smanjiti razinu šećera u krvi i A1C - prosječnu razinu šećera u krvi u posljednja dva do tri mjeseca.

Pregled istraživanja o dijabetesu i ovom čaju sugerira da on može biti dio prehrane prilagođene dijabetesu. Otkriva da "čajna intervencija" može biti korisna u planu liječenja za osobe s dijabetesom.

Dvije su ključne biljne komponente koje čine matchu dobrim odabirom za pomoć u borbi protiv dijabetesa: flavonoidi kvercetin i rutin.

Dokazano je da kvercetin pomaže u normalizaciji probave ugljikohidrata. Rutin ima i antidijabetička (sprječavanje povišenog šećera u krvi) i protuupalna svojstva, koja također mogu pomoći u prevenciji ili zaštiti od komplikacija povezanih s dijabetesom, prema studiji iz 2017. godine objavljenoj u Biomedicine & Pharmacotherapy.

Naravno, ništa od ovoga nije dobro ako svoju matchu pijete s puno mlijeka, šećera i zaslađivača. U tom će slučaju sadržaj ugljikohidrata daleko nadmašiti sve moguće učinke čaja na snižavanje šećera u krvi.

Može zaštititi od posljedica starenja

Stanice vašeg tijela su obožavatelji katehina koji se nalaze u matchi.

"Studije pokazuju da katehini sprečavaju prerano starenje stanica", kaže Hatanaka.

Starenje ne dolazi samo u obliku sijedih vlasi i bora. Postoji mnogo načina na koje će vaše tijelo pokazati (i osjetiti) svoju dob, uključujući zdravlje vaše kože i kostiju.

Koliko matche trebate konzumirati?

Na temelju svih istraživanja o potencijalnim zdravstvenim blagodatima matcha praha, čini se da je redovito konzumiranje izvrsna ideja, osim ako se morate kloniti kofeina.

"Preporučuje se jedna šalica dnevno kako biste postigli zdravstvene beneficije bez rizika od mogućih nuspojava", kaže Allen.

No Hatanaka sugerira da se matcha tradicionalno pijucka u malim količinama: "Ne više od 1 žličice matche po šalici", prenosi The Healthy.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.