Trihologinja tvrdi da konzumiranje ove hrane dovodi do opadanja kose

Foto: Shutterstock

Poznata poslovica kaže: "Ono si što jedeš." To se također odnosi i na zdravlje naše kose. Koliko god to iznenađujuće zvučalo, ako imamo nezdrave prehrambene navike, one će se odraziti na izgled i zdravlje naše kose. Gubitak ili stanjivanje kose čest je problem ovih dana kao rezultat pretjeranog stresa i loše prehrane.

Trihologinja i kozmetičarka, Priti Mahire, podijelila je popis od osam prehrambenih navika koje mogu dovesti do gubitka kose.

1. Višak vitamina A

Višak bilo čega je loš, a esencijalni vitamini nisu iznimka. Vitamin A neophodan je za zdravlje kose i očiju, no višak može pridonijeti gubitku kose.

2. Previše pržene ili masne hrane

Postoji veza između masnoća koje se nalaze u prženoj hrani i povećanja razine dihidrotestosterona (DHT) i testosterona, hormona koji dovodi do ćelavosti muškaraca i žena. Dakle, ako konzumiramo hranu pripremljenu na visokoj temperaturi, to povećava oksidativni stres tijela što dovodi do upale, a rezultat je opadanje kose.

3. Konzumiranje hrane s visokim razinama žive

Trihologinja navodi da neke vrste ribe, poput skuše, sushija, sabljarke i određene tune, sadrže visok sadržaj žive koji je povezan s gubitkom kose.

4. Niskoproteinska prehrana

Proteini sadrže aminokiseline neophodne za rast kose, navela je Mahire za Health Shots. Folikuli dlake trebaju stalnu opskrbu proteinima kako bi pravilno rasli i funkcionirali. Nedostatak proteina dovodi do stanjivanja, gubitka i lomljivosti kose.

5. Konzumacija hrane s visokim glikemijskim indeksom

Hrana s visokim glikemijskim indeksom prelako se razgrađuje u šećer. Taj šećer zatim povećava inzulin i androgene u tijelu što nepovoljno utječe na zdravlje kose.

6. Konzumiranje hrane bogate prerađenim šećerom

Konsumacija visokih razina prerađenog šećera dovodi do povećanja inzulina što smanjuje folikule dlake, a to dovodi do ranog gubitka kose. Mahire preporučuje izbjegavanje pekarskih proizvoda i pakirane hrane što je više moguće.

7. Nizak unos cinka i željeza

Cink i željezo pomažu u stvaranju keratina, koji je neophodan za zdravlje i rast kose. Nizak unos ovih nutrijenata ima negativne učinke na kosu. Cink je esencijalni mineral u tragovima koji naše tijelo ne može samo proizvesti, stoga ga moramo unijeti u pravoj količini kroz svoje prehrambene navike.

Osim toga, manjak željeza u prehrani može dovesti do anemije koja ometa opskrbu folikula dlake hranjivim tvarima i može prekinuti ciklus rasta dlake.

8. Nedostatak kalcija

Kalcij također igra važnu ulogu u održavanju zdrave i sjajne kose. Trihologinja ističe da nedostatak kalcija dovodi do gubitka i stanjivanja kose.

Priti Mahire preporučuje da u prehranu uključimo namirnice poput jogurta, graha, sjemenki, orašastih plodova, jaja, oraha, zelenog lisnatog povrća, agruma, cjelovitih žitarica, kikirikija i leće kako bismo osigurali rast zdrave i sjajne kose.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.