ZOBENA kaša jedan je od najpopularnijih doručaka, i to s razlogom. Osim što je topla, zasitna i lako prilagodljiva raznim dodacima, od voća do orašastih plodova, zobena kaša je i iznimno povoljna te nutritivno bogata opcija za početak dana. Prema riječima nutricionistice Lauren Manaker, zobena kaša pruža niz zdravstvenih koristi, osobito ako je jedete redovito, prenosi portal Eat This, Not That.
Manaker je izdvojila čak dvanaest dobrobiti za zdravlje ako se zobene pahuljice svakodnevno konzumiraju. U nastavku izdvajamo koje su to.
Zobena kaša obiluje topljivim vlaknima koja upijaju vodu i stvaraju gel slične teksture u želucu, čime se usporava probava i produžuje osjećaj sitosti. Kako objašnjava nutricionistica, to "pomaže da se osjećate sito duže vrijeme i smanjuje potrebu za grickanjem između obroka".
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, zobena kaša pomaže u održavanju redovitosti probave i smanjenju rizika od zatvora. "Podupire zdravlje probavnog sustava tako što osigurava nesmetan prolazak hrane kroz crijeva", ističe Manaker.
Zob sadrži beta-glukan, vrstu topljivih vlakana koja se veže za kolesterol i sprječava njegovu apsorpciju u krvotok. "Redovita konzumacija zobi može pomoći u snižavanju LDL kolesterola, poznatog kao 'loši' kolesterol", dodaje ona za Eat This, Not That.
Također, zob djeluje kao prirodni prebiotik, odnosno hrana za korisne bakterije u crijevima. Prema nutricionistici, zdrav "crijevni mikrobiom ključan je za probavu, imunitet i cjelokupno zdravlje".
Zbog niskog udjela kalorija i visokog udjela vlakana, zobena kaša je idealna za osobe koje žele smanjiti ili održavati tjelesnu težinu. "Duže vas drži sitima i time pomaže u sprječavanju prejedanja", pojašnjava Manaker.
Složeni ugljikohidrati iz zobi razgrađuju se sporije, što znači manji rizik od naglih skokova šećera. Nutricionistica dodaje da je ovo "osobito korisno za osobe koje imaju dijabetes ili inzulinsku rezistenciju".
Zob sadrži avenantramide, spojeve koji djeluju protuupalno i smiruju nadraženu kožu. S razlogom se često koristi u kozmetici, a konzumacija zobi kroz zobenu kašu može pomoći u čuvanju zdravlja kože iznutra.
Zobena kaša bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju različite funkcije organizma. "Od stvaranja energije do jačanja imuniteta, zob je pravi nutritivni paket", objašnjava Manaker.
Zob je izvrstan izvor antioksidansa, posebno avenantramida, koji štite tijelo od oksidativnog stresa, ističe nutricionistica te objašnjava: "Ovi spojevi pomažu u smanjenju upala u tijelu".
Uz to, zob sadrži i netopljiva vlakna koja povećavaju volumen stolice i poboljšavaju njezinu konzistenciju. "Prirodni učinak zobi kao blagog laksativa pridonesi redovitosti probave", nadalje pojašnjava nutricionistica.
Zahvaljujući bioaktivnim spojevima, zobena kaša može pomoći u smanjenju kroničnih upalnih procesa. "Manje upala znači i manji rizik od mnogih kroničnih bolesti", ističe Manaker.
Obogaćena zob sadrži željezo, koje je ključno za prijenos kisika i održavanje energije tijekom dana. "Manjak željeza može uzrokovati umor, a zob može pomoći da se to spriječi", zaključuje Manaker za Eat This, Not That.